II a III odboj
Text dotazu
Jaké jsou základní rozdíly mezi druhým a třetím odbojem v ČSR?
Odpověď
Dobrý den,
O druhém a třetím odboji existuje řada článků, pořadů i literatury. Některé vybrané zdroje Vám přinášíme níže:
Druhý odboj - odboj za 2. sv. války (1939 - 1945)
*https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%BD_odboj_(1939%E2%80%931945)
Třetí odboj - protikomunistický odboj
*https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%BD_protikomunistick%C3%BD_odboj
*https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1446320-odboj-treti-protikomunisticky
Druhý a třetí odboj:
*https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1461523-druhy-a-treti-odboj-je-velmi-podobny-rika-eduard-stehlik
Pro vyhledání dokumentu Vám doporučujeme prohledávání Souborného katalogu ČR, kde najdete spoustu zdrojů k tomuto tématu (https://aleph.nkp.cz/F/FT32CTX1F8RV3DCU73PPC3U1R7EVPNSRJPKX8TC3NFUSDQ6S5G-17260?func=file&file_name=find-b&local_base=SKC).
Vybrané zdroje:
*BRÁZDA, Josef. II. a III. odboj na Vysočině. [Praha]: Eva, 2011. 80 s. ISBN 978-80-905569-6-6.
*EMMERT, František. Československý odboj za druhé světové války. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2015. 207 stran. ISBN 978-80-204-3886-7.
*EMMERT, František. Československý zahraniční odboj za 2. světové války na západě. 1. vyd. Brno: CPress, 2012. 112 s. Muzeum v knize. ISBN 978-80-251-2756-8.
*JOŽÁK, Jiří. Druhá světová válka a československý odboj. 4. vyd. Praha: SPL-Práce ve spolupráci s nakl. Albra, 2001, C1993. 95 s. Učebnice pro základní školy. ISBN 80-86490-11-4.
*KLÍMA, Vlastimil, KVAČEK, Robert, ed. a TOMEŠ, Josef, ed. Druhý odboj (1939-1945): svědectví a úvahy. Vydání první. Praha: Masarykův ústav a archiv AV ČR, v.v.i., 2017. 394 stran. Ego: paměti, deníky, korespondence; svazek 11. ISBN 978-80-7422-494-2.
*KRÁKORA, Pavel a KOPEČEK, Pavel. Dějiny Československa 1918-1992. 1. vyd. Praha: Epocha, 2010. 54 s. ISBN 978-80-7425-080-4.
*Odboj a odpor proti komunistickému režimu v Československu a ve Střední Evropě: sborník k mezinárodní konferenci = Resistance and Opposition against the Communist Regime: international conference. Praha: Ústav pro studium totalitních režimů, 2010. 366 s. ISBN 978-80-87211-42-7.
*SLABÁK, Miloš. Třetí odboj. Brno: CERM, 1995. 26 s. Tematická jednotka pro stř. šk. ISBN 80-85867-54-0.
*VEBER, Václav a kol. Třetí odboj: kapitoly z dějin protikomunistické rezistence v Československu v padesátých letech 20. století. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2010. 335 s. ISBN 978-80-7380-306-3.
*VEBER, Václav. Třetí odboj ČSR v letech 1948-1953. Vyd. 1. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta filozofická, 2014. 373 s. ISBN 978-80-7395-786-5.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2020 11:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu