I. celostátní spartakiáda v roce 1955
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou v Národní knihovně ČR k nalezení noviny a časopisy vydané v roce 1955 k tématu I. spartakiády. Zajímám se jak o československý tisk, tak i zahraniční - především země západního bloku.
Odpověď
Dobrý den,
ohlasy na l. celostátní spartakiádu 1955 (zahájení 23.6.) v československém tisku si můžete prohlédnout, případně vytisknout články z novin v Národní knihovně. Podmínkou přístupu k periodikám - v papírové podobě, mikrofilmu nebo naskenované - je průkaz čtenáře NK ČR, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Pro_uzivatele_a_navstevniky&submenu2=16.
V naskenované podobě je pouze deník Rudé právo, a to v systému Kramerius, http://kramerius.nkp.cz. Ostatní deníky - Práce, Svobodné slovo, Lidová demokracie, Československý sport - jsou buďto na mikrofilmu anebo v papírové podobě a můžete je dohledat v bázi NKC, http://www.nkp.cz., záložka Katalogy a databáze.
Pro Vaši informaci : kromě těchto deníků vycházely v češtině v roce 1955 exilové noviny " Týdeník Čechoslovák" a "Svobodná Evropa" v Londýně, http://www.edejiny.cz/1955-spartakiada.
Uvádíme příklady literatury, kterou jsme nalezli v bázi NKC, http://www.nkp.cz :
[Č.záznamu: 000468339]
Československé spartakiády - nejmasovější projev naší tělesné výchovy / Jaroslav Šterc ; [předmluva Jaroslav Marek]. -- Praha : Olympia, 1975. -- 103, [i] s.,
[Č.záznamu: 001133336]
Spartakiáda 1955 : [sborník] / Jozef Kšiňan a Milan Kováčik ... [et. al.]. -- 1. vyd.. -- Martin : Osveta, 1955. -- 145 s. :
[Č.záznamu: 000679881]
Dny radosti / Text: Sylvie Havlíčková a Vilém Přibáň ; Kr.: Vladimír Rada. -- Praha : Čs. ústav zahraniční, 1955. -- 34, [2] s.
[Č.záznamu: 001133336]
Spartakiáda 1955 : [sborník] / Jozef Kšiňan a Milan Kováčik ... [et. al.]. -- 1. vyd.. -- Martin : Osveta, 1955. -- 145 s.
[Č.záznamu: 000717917]
Zdar 1. celostátní spartakiádě 1955 : Program hl. dnů 1. celost. spartakiády. -- Praha : SVTVS, 1955. -- [3] s.
Pokud jde o zahraniční západní tisk, tak byste nám musela uvést jmenovitě o který titul se Vám jedná a my bychom ověřili, zda náhodou v našem fondu není.
Zpravidla, kromě českých periodik a periodik východního bloku, deníky ze západní Evropy z tohoto období v našem fondu nejsou.
Doporučené odkazy:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Spartaki%C3%A1da#Souvisej.C3.ADc.C3.AD_.C4.8Dl.C3.A1nky, včetně externích odkazů
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.12.2012 15:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu