Hypomagnézie
Text dotazu
Dobrý de.Obracím se na Vás s prosbou,zda by jste byla ochotna nahlédnout do databáze PubMed nebo jiných odborných světových medicínských databází,zda je na některém serveru publikován odborný článek o hypomagnézii-nízká hladina hořčíku, případně jestli je tento článek přímo v databázi vaší knihovny??
Nejsem vybaven jazykovou znalostí angličtiny,strojový překlad anglického textu se mi na počítači nedaří.Zajímají mne zkušenosti ze zahraničí s diagnostikou a léčbou,případně prosím o odkaz na toto pracoviště.Děkuji.Kadlec
Odpověď
Dobrý den,
vyhledávání informací menšího rozsahu (které ještě nespadá do placených rešeršních služeb) provádíme pouze v elektronických katalozích a databázích, které máme v Národní knihovně ČR k dispozici. Při tak velkém objemu dokumentů, které má Národní knihovna ve fondu, není bohužel možné prohlížet přímo jednotlivé dokumenty a hledat informace v nich. Fond Národní knihovny je navíc zaměřen spíše na společenské a humanitní vědy, vhodnější zdroje k Vašemu dotazu by Vám mohla nabídnout Národní lékařská knihovna, která také provozuje službu Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/narodni-lekarska-knihovna/).
Prohledávali jsme elektronický katalog NK ČR, který obsahuje knihy a časopisy - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), Souborný katalog ČR
(http://sigma.nkp.cz/cze/skc) a článkovou databázi Články v českých novinách, časopisech a sbornících - báze ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), avšak nenalezli jsme jediný záznam dokumentu, který by se věnoval problematice hypomagnézie (v odborné literatuře se více užívá termín hypomagnezémie).
Některé články je možné nalézt pouze v placené zahraniční databázi EBSCO - Academic Search Complete (instituce, které mají k této databázi přístup je možné nalézt na adrese http://infozdroje.cz/infoinstituce.php?pr_id=314),
ovšem nevíme, zda budete mít o cizojazyčné články zájem:
1) Hypomagnesemia: Diagnosis, causation and management in the long term care setting. Journal of the American Medical Directors Association; Mar2007, Vol. 8 Issue 3, pB8-B8, 1p.
2) BIRCAN, Iffet et al. Successful management of primary hypomagnesaemia with high-dose oral magnesium citrate: A case report. Acta Paediatrica; Dec2006, Vol. 95 Issue 12, p1697-1699, 3p. - plný text článku dostupný ve výše zmíněné databázi
3) YARNELL, Rebecca P.; CRAIG, Martha P. DETECTING HYPOMAGNESEMIA. Nursing; Jul91, Vol. 21 Issue 7, p55-57, 3p. - plný text článku dostupný ve výše zmíněné databázi
Prohlíželi jsme i další placené databáze, např. ScienceDirect, SpringerLINK, Wiley Interscience (přehled viz na
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3) nebo volně dostupný PubMed, ale žádné další relevantní články jsme již nenalezli.
Pro vyhledávání jsme použili také báze Národní lékařské knihovny - MEDVIK - medicínská virtuální knihovna (http://www.medvik.cz/medvik/) s nulovým výsledkem a dále článkové databáze BMC - Bibliographia Medica Čechoslovaca
1999+ (české články, statě ze sborníků, recenze, knihy, bohemika) -
http://dec2.nlk.cz:4001/ALEPH/CZE/BMC/BMC/BMC/START a BMR - Bibliographia Medica Čechoslovaca (retrospektiva z let 1953-1956,1968,1976 -1998) - http://dec2.nlk.cz:4001/ALEPH/CZE/BMC/BMR/BMR/START. Zde jsme několik článků
nalezli:
BMC:
1) OTRUBA, P.; BARTOUŠEK, J. Diagnostika a léčba hypomagnezinémie Neurologický sjezd, Hradec nad Moravicí, 9.-11.5.2001. Abstrakta. Neurol.
pro Praxi, Suppl. , Roč. 2 , č. 2 , 2001 , s. 13.
2) WILHELM, Zdeněk et al. Diagnostika deficitů hořčíku v organismu, vlastní zkušenosti = Diagnostics of magnesium deficiency in organism, own experience. Vnitř. Lék. , Roč. 50 , č. 4 , 2004 , s. 291-299 , 0042-773X.
3) WILHELM, Zdeněk. Rozhodovací algoritmy diagnostiky hypomagnezémií v klinické praxi. Klinická výživa a metabolická péče u těžce nemocných. 16.
vědecký kongres SPEVIMP ČSL JEP. Hradec Králové, 16.-18.3.2000. , 2000 , s.
36-37.
BMR:
1) KUTÍLEK, Š.; BAYER, M. Úloha magnézia v lidském organismu, projevy jeho deficitu a léčba. Vox Pediat. , č. 4 , 1995 , s. 16.
Volně na internetu jsme ještě nalezli kapitolu v knize: WILHELM, Zdeněk.
Hypomagnezémie, její klinická závažnost a možnosti korekce. In Zpět k základům - voda, ionty, vnitřní prostředí. Vyd. 1. Ševětín :
Adreapharma,a.s., 2006. ISBN 80-239-6362-7, s. 59 - 62 (http://www.muni.cz/research/publications/699282).
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.08.2008 14:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu