Hygienické návyky žen
Text dotazu
Hygienické návyky žen v souvislosti se zánětem močových cest.Chtěla bych zjistit konkrétní věci-jestli má vliv na zánět močových cest vymočení se před a po pohlavním styku, směr utírání genitálu a druh spodního prádla.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu zasíláme následující informace:
Zánět močového měchýře - cystitida, je bakteriální infekce, která postihuje dolní část močových cest.
Mezi symptomy patří bolestivé močení - časté močení nebo nutkání k močení.  Hlavním příčinným činitelem infekce je bakterie Escherichia coli.
U žen dochází častěji k tomuto infekčnímu onemocnění. Mezi rizikové faktory patří ženská anatomie, pohlavní styk a rodinná anamnéza.
U mladých sexuálně aktivních žen je sexuální aktivita příčinou 75–90 % případů zánětu močového měchýře, přičemž riziko zánětu souvisí s četností pohlavního styku. Pro jev častých IMC u čerstvě uzavřených manželství se používá výraz „líbánková cystitida“ či „nemoc svatební cesty“. U žen po menopauze sexuální aktivita riziko vzniku IMC neovlivňuje. Používání spermicidů naopak zvyšuje riziko IMC nezávisle na četnosti pohlavního styku.[1]
Ženy jsou k IMC náchylnější než muži z toho důvodu, že mají mnohem kratší močovou trubici nacházející se blíže análního otvoru.[9] S tím, jak se u žen s menopauzou snižuje hladina estrogenu, se riziko infekce močových cest zvyšuje také v důsledku ztráty ochranné vaginální flóry.
citováno z Wikipedie https://cs.wikipedia.org/wiki/Infekce_mo%C4%8Dov%C3%BDch_cest, kde také najdete podrobnější informace
Z databáze BMC zasíláme odkazy na literaturu (knihy a články z odborných časopisů), které se zabývají danou problematikou:
NESVADBA, Marcel. Záněty močových cest, jejich prevence a následky. Causa subita, 2013, roč. 16, č. 4, s. 161-163. ISSN: 1212-0197.
KLADENSKÝ, Jiří. Infekce dolních močových cest u žen – možnosti diferencovaného přístupu léčby a prevence. Česká gynekologie, 2012, roč. 77, č. 1, s. 5-9. ISSN: 1210-7832.
KLADENSKÝ, Jiří. Infekce dolních močových cest u žen - možnosti diferencovaného přístupu léčby a prevence. Urologie pro praxi, 2010, roč. 11, č. 5, s. 234-240. ISSN: 1213-1768.
PORŠOVÁ, Martina, Ivan KOLOMBO, Ivan, Jaroslav PORŠa Richard PABIŠTA. Možnosti prevence recidivujících infekcí močových cest. Medicína pro praxi, 2007, Roč. 4, č. 3, s. 116-119. ISSN: 1214-8687.HERBENICK, Debby — SCHICK, Vanessa. Přečti si mě: vše, co potřebujete vědět o vagině a vulvě. Praha : Pragma, 2011. ISBN: 978-80-7349-278-6.
FAIT, Tomáš. Otázky intimní hygieny v ambulantní praxi. Gynekológia pre prax, 2007, roč. 5, č. 2, s. 113,115. ISSN: 1336-3425.
KOTRBOVÁ, Daniela. Intimní hygiena. Praktické lékárenství, 2007, Roč. 3, č. 5, s. 246-247. ISSN: 1801-2434.
NOUZOVÁ, Kamila. Za dveřmi koupelny. Intimní hygiena žen. Moje zdraví, 2006, Roč. 4, č. 2, s. 42-43. ISSN: 1214-3871.
SEDLÁČEK, Petr. Aby močení nebylo mučením. Regenerace, 2005, Roč. 13, č. 9, s. 36-37. ISSN: 1210-6631
GAJDOŠOVÁ, Jana. Zánět močového měchýře neboli infekce močových cest. Ošetřovatelská péče, 2013, roč. 2013, č. 1, s. 30-31. ISSN: 2336-1603.
ČEDÍKOVÁ, Miroslava, L. ČERNÁ, a Zdenka ULČOVÁ-GALLOVÁ. Životní styl plzeňských vysokoškolaček a jeho vliv na mykotická onemocnění. Česká gynekologie, 2009, roč. 74, č. 1, s. 27-30. ISSN: 1210-7832.
ZAMEČNÍK, L., Prevence a léčba močových cest. Praha: Mladá fronta, 2009. 95 s. ISBN: 978-80-204-1941-5
TEPLÁN, V., Infekce ledvin a močových cest v dospělém a dětském věku. Praha: Grada Publishing a.s., 2004. 252 s. ISBN:80-247-0566-4
BARTONÍČKOVÁ, Kateřina. Uroinfekce. Praha: Galén, 2000. ISBN: 80-7262-027-4.
KOHOUTOVÁ, Jarmila. Uroinfekce spojené se zdravotní péčí – epidemiologie, prevence. Urologie pro praxi, 2014, roč. 15, č. 1, s. 30-31. ISSN: 1213-1768.MACEK, Petr. Záněty močových cest (cystitidy), jejich prevence a následky při zanedbání péče - http://www.sanquis.cz/index2.php?linkID=txt295
Na internetu najdete řadu odkazů např.:
CYSTITIDA - ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE - http://www.pharmanews.cz/2008_05/site/clanek4.html
CHMEL, Roman. Infekce v urogynekologii - http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/infekce-v-urogynekologii-148262
Bakalářská práce - http://is.muni.cz/th/326393/lf_b/Bc._prace..txt
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů - specializovaná knihovna
Datum zadání dotazu
14.10.2014 09:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu