Hygiena uší u dětí
Text dotazu
Jak správně pečovat o uši dětí
Odpověď
Péče o uši:
Dříve bylo doporučováno dětem denně čistit uši, v současné době toto pravidlo neplatí.
Uši se čistí samy, protože ušní maz spolu s odumřelými šupinkami kůže putuje ve zvukovodu směrem ven. Časté čištění uší vede k tomu, že kůže ve zvukovodu vysychá, reaguje svěděním a tvoří daleko více mazu, než kolik potřebuje ke své ochraně. Krouživé pohyby štětičky zatlačují ušní maz směrem k bubínku a působí nefyziologicky.
Uši dítěti čistíme je podle potřeby a velmi jemně. Zcela postačující je čistit vnější část ušního boltce pomoci tenké žínky nebo ubrousku. Uši je vhodně chránit před vodou a mýdlem vatovými tampony.
Zdroj: VYTEJČKOVÁ, Renata. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné I: obecná část. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. 228 s. ISBN: 978-80-247-3419-4.
Další zdroje:
SEDLÁŘOVÁ, Petra. Základní ošetřovatelská péče v pediatrii. 1. vyd. Praha : Grada, 2008. 248 s. ISBN: 978-80-247-1613-8.
POKORNÝ, Karel, Jana ŠKVRŇÁKOVÁ a Arnošt PELLANT. Péče o zvukovod a odstraňování cerumina. Florence, 2006, Roč. 2, č. 9, s. 35-38. ISSN: 1801-464X.
POKORNÝ, Karel, Jana ŠKVRŇÁKOVÁ a Arnošt PELLANT. Ušní maz známý i neznámý. Sestra, 2007, Roč. 17, č. 5, s. 24. ISSN: 1210-0404
internetové zdroje:
http://www.mamita.cz/clanky.php?tema=dite&cl=0
http://www.rodicum.cz/pece-o-miminko1/pece-o-miminko-oci-usi-nos-a-nehty
http://www.rodicum.cz/predskolaci/spravna-pece-o-usi-je-dulezitejsi-nez-si-pripoustime
http://www.rehabilitace.info/zdravi-deti/jak-detem-spravne-cistit-usi/
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů - specializovaná knihovna
Datum zadání dotazu
02.10.2014 06:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu