Husary Cirat a sv. Tintili
Text dotazu
1. Poslední zlíchovští plavci vzpomínají na plavbu po stříbropěnné Vltavě a Labi Husar Cirat.
Kdo jsou husary Cirat?
2. Říkal už svatý Tintili: nechod´ hrát karty, neprohraješ košili.
Sv. Tintili?
Předem děkuji za odpovědi.
Odpověď
Dobrý den,
zřejmě máte na mysli texty z této knihy:
GRUŠIN, Boris Andrejevič. In pivo veritas: sentence, aforismy a další pozoruhodné texty z pražských restaurací, hostinců a pivnic. 1. vydání. V Praze: Merkur, 1985.
Co se týče první Vámi uvedeného textu z hospody Na Rychtě v Hlubočepích, husary Cirat není zřejmě nic a ani jsme nenašli významy v souvislosti s kombinacemi s uvedenými řekami. Je pravděpodobné, že se jedná o autora nebo autory uvedeného výroku.
Můžeme přejít k tomu, zda byl svatý Tintili. Objevuje se v textu z hospody U Jíšů na Žižkově. Žádný svatý Tintil není. Tintili se používá ve spojení se slovem vantili a je to obdoba láry fáry, třesky plesky, význam můžeme chápat jako pojmenování nesmyslu, další význam slova je povídat.
Tintilí - samostatně se dá vykládat jako nesmysl nebo žvást.
Svatého TIntiliho můžeme chápat jako obdobu ,,svatého" jako svatý Dyndy ( Na Svatého Dyndy - tedy nikdy).
,,Říkal už svatý Tintili: nechoď hrát karty, neprohraješ košili" volně to můžeme vykládat jako říkal už svatý nesmysl. Celý text je možné interpretovat jako, že je nesmysl, že by někdo nešel hrát karty kvůli opatrnosti.
Výše uvedené není oficiální výklad, jedná se o pokusný výklad.
Čerpáno z:
JINDŘICH, Jindřich a KOTAL, Josef, ed. Chodský slovník. Vyd. 1. Plzeň: Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, 2007.. ISBN 978-80-86944-17-3. Na straně 311.
ČELAKOVSKÝ, František Ladislav a KREJČÍ, Jan, ed. Mudrosloví národů slovanských. V Praze: Pavel Prokop, 1940.. Lidová knihovna; sv. 44. Str. 137.
GRUŠIN, Boris Andrejevič. In pivo veritas: sentence, aforismy a další pozoruhodné texty z pražských restaurací, hostinců a pivnic. 1. vydání. V Praze: Merkur, 1985. 239 stran
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2020 08:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu