Hugo Kraus
Text dotazu
Vážení a milí, co nejsrdečněji Vás pozdravuji. Sháním jakékoliv informace a materiály o prvorepublikovém herci a div. řediteli- Hugo Krausovi. Můžete mi, moc prosím, nějak v tomto pomoci. Mám ještě jednu prosbu, týká se spojení na pamětníky té doby z řad umělců. Např.pana Zd. Mahlera, pro kterého bych měl i dárek. Vím, že žádám nemožné, ovšem jinak to z mé strany nejde. Děkuji-děkuji Vám velice a přeji hodně zdraví a osobní a pracovní pohody.
Odpověď
Hugo Kraus se narodil v Martinkovicich, okres Moravské Budějovice 28.2.1894 a zemřel 8.11.1961 v Praze. Studoval nižší gymnázium a hospodářskou školu. Od 19 let byl u různých venkovských společností. Se zkušenostmi z venkovských divadelních společností po roce 1914 zakotvil v Praze, kde pak do konce nacistické okupace vystřídal řadu operetních scén (smíchovská Aréna, Uranie, Vinohradská zpěvohra, Tylovo divadlo v Nuslích, Opereta v Karlíně, Velká opereta). Jeho činnost vyvrcholila ve Velke operetě, kde byl zprvu komerčním tajemníkem (od r. 1929), potom ředitelem 1934/45). Zároveň po celou dobu působil jako mladokomik v rozsáhlém repertoáru, především v novějším (mj. Fr. Lehár, Rud. Friml, J. Weinberger, L. Fall, E. Kálman). Po válce byl krátce ředitelem Komické zpěvohry v Karlíně (1947-48), a to potom, co se divadlo na jaře 1947 ocitlo ve vážných ekonomických potížích. Půlmilionové manko uhradil ze svých prostředků a poté se stal ředitelem. Zavedl úsporný režim, zredukoval soubor a navzdory oficiálním požadavkům uváděl osvědčené operety v tradičním pojetí. Nedlouho po únoru 1948 byl sesazen a pak už divadelní prostředí opustil. Od r. 1949 byl vedoucím půjčovny krojů a masek služby lidové tvořivosti v Praze I.
V oblasti kinematografie příliš aktivní nebyl. Vystoupil ve čtyřech němých filmech (Démon rodu Halkenů, Boby nesmí kouřit, Titimekův náhrdelník, Irčin románek) a natočil dva filmy zvukové. V Innemanově komedii Sňatková kancelář se objevil jako ředitel hotelu a ve frašce Růžové kombiné hrál hlavní roli profesora Sedláčka.
Čerpáno z publikací:
Československý hudební slovník osob a instituci. Sv. 1, A-L. Praha : Státní hudební vydavatelství, 1963.
FIKEJZ, Miloš. Český film : herci a herečky. Díl 1, A-K. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-332-1.
Naše knihovna bohužel žádné kontakty na pamětníky nemá. Pro více informací, případně i kontakty se zkuste obrátit na Divadelní ústav v Praze:
Institut umění - Divadelní ústav
Celetná 17
110 00 Praha 1
URL:http://www.divadelni-ustav.cz/
dotazy: http://www.divadlo.cz/infopult/verejnost.asp?infopult=1
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
08.04.2008 09:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu