Hudební nástroje
Text dotazu
Dobrý den!Mohli by jste mi prosím vás zjistit jaké
to jsou hudební nástroje?
za 1)syntetyzátor (keyboart)
za 2)elektroakustické
za 3)elektrické
a za 4)mechanicko-elektrické
děkuji moc!!!
Odpověď
Syntezator je elektronicky hudebni nastroj klavesove a neklavesove koncepce s moznosti programovani pouzite metody zvukove syntezy. Jeho zvukove vlastnosti (na rozdil napr. od elektronickych varhan) nejsou predem specifikovany.
Klasicky syntezator nabizi mnoho moznosti klasicke zvukove syntezy. Je sestaven z frekvencnich a sumovych generatoru, modulatoru, filtru a mixazniho pristroje (vsechno rizeno analogove). Vynalezcem syntezatoru je Robert Moog, ktery v r. 1964 vyrobil jeho prvni exemplar.
Klasicky analogovy syntezator  je znacne komplikovana zvukova stavebnice, jejiz rozlicne moduly musi byt spolu fyzicky propojeny kvuli dosazeni pozadovaneho vysledku, tj. pristroje pro odborniky. Najznamejsi modely postavili Roland, Moog a Arp.
John Chowning je vynalezcem principu digitalniho syntezatora (1973), ktery se zaklada na frekvencni modulaci rizene softwarem (tj. digitalne).
Digitalni syntezator mohou ovladat i lide bez technickeho zazemi. Jde ne nem hrat pomoci klavesnice a ovladat ho tlacitky a posuvnymi potenciometry, dokonce i dalkove prostrednictvim digitalniho programu pro elektronicke a elektroakusticke nastroje (tzv. MIDI). Od roku 1983 mohly spolu elektronicke nastroje komunikovat - kazdy ukon na digitalnim nastroji je prelozen do kodu a muze byt predan jinemu nastroji nebo  ulozen do pocitace a pozdeji reprodukovan.
Hudebni nastroje zalozene castecne nebo vyhradne na elektronickem principu nazyvame elektrofony. Spolecnym znakem vsech je premena elektrickych kmitu v kmity akusticke (zvukove). Elektricke kmity jde generovat napr. ruznymi elektronickymi oscilatory. Pomoci mikrofonu nebo snimace lze na elektricke kmity prevest i kmity mechanicke. Po zpracovani elektrickeho signalu frekvencnimi filtry a dalsimi obvody a zesileni zesilovaci je elektricka energie premenena v akustickou a ta je vyzarena do prostoru pomoci reproduktoru. Podle vzniku tonu se dale elektrofony deli na: mechanicko - elektricke, elektroakusticke a ciste elektricke.
Mechanicko - elektricke nastroje jsou vybaveny elektromechanickymi generatory, v nichz vznikaji elektricke kmity (principy jsou ruzne - elektromagneticke, elektroopticke aj.). K nejslavnejsim nastrojum tohoto typu patri Mellotron a Hammondovy varhany.
Elektroakusticke nastroje zesiluji a upravuji mechanicky vytvorene akusticke kmity. Svym tvarem a zpusobem hry se podobaji tradicnim hudebnim nastrojum, ktere jsou nekdy opatreny jen snimacem. Cinnost hudebnika je podobna jako v pripade tradicnich nastroju, lisi se zvukova barva a dynamicke rozpeti.
Nejrozsirenejsim elektroakustickym hudebnim nastrojem je elektricka kytara.
Ciste elektricke hudebni nastroje jsou nastroji elektronickymi, pracujicimi na digitalnim nebo analogovem principu. Nektere z nich mohou napodobit a v konkretnich pripadech i nahradit zvuk tradicnich hudebnich nastroju. Hlavni ulohou nastroju tohoto typu je ovsem vytvareni novych zvuku a zvukovych barev. Proslavenymi historicky elektrickymi nastroji jsou Martenotovy vlny, Theremin a Trautonium. Nejrozsirenejsi dnes jsou klavesove syntezatory, samplery, elektronicke bici nastroje. V soucasne dobe lze pro tento ucel pouzit i pocitac vybaveny prislusnym programem.
Zdroje:
Syrovy, V.: Maly slovnik zakladnich pojmu z hudebni akustiky a hudebni elektroniky. Praha: Akademie muzickych umeni v Praze, fakulta hudebni, 2001
Oling, B. - Wallisch, H.: Encyklopedie hudebnich nastroju. Cestlice: Rebo,
2004
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hudební_nástroje
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.04.2008 07:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu