Hudební didaktika (příp. spec. klavírní hry)
Text dotazu
Dobrý den,
poprosil bych o zodpovězení dotazu, zda existují publikace, resp. jiné citovatelné formy médií ohledně tématu didaktiky v hudbě. Příručky pro učitele, rady, způsoby vysvětlování a pochopení hudební jak teorie, tak techniky žáky. Text z pohledu žáka je též vítán.
Mockrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v on-line knihovních katalozích se nám podařilo vyhledat následující publikace týkající se hudební pedagogiky a speciálně klavírní hry. Většina knih je dostupná v Národní knihovně.
BLAŽKOVÁ, Olga a LIŠKOVÁ, Yvona. Metodika výuky hudební výchovy na 2. stupni základních škol a středních školách z pohledu pedagogické praxe - náměty pro začínající učitele. 1. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010. 91 s. ISBN 978-80-7368-893-6.
HOLAS, Milan. Didaktika profesionální hudební výchovy. Ostrava: Ritornel, C1999. 84 s. Knižnice Metodického centra HAMU; sv. 7. ISBN 80-902638-0-1.
HOLAS, Milan. Hudební pedagogika. 1. vyd. Praha: Akademie múzických umění, Hudební fakulta, 2004. 125 s. Knižnice Metodického centra HAMU; 10. ISBN 80-7331-018-X.
KLJUNIČ, Bojana. Hudební didaktická interpretace: na modelu Beethovenových klavírních sonát. Vyd. 1. Praha: B. Kljunič, 2014. 278 s. ISBN 978-80-260-6448-0.
KOUTSKÝ, Jaroslav. Didaktika hudební výchovy na 1. stupni. Vyd. 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2008. 166 s. ISBN 978-80-7372-372-9.
KYSLÍKOVÁ, Anežka, ed. K aktuálním otázkám hudební teorie a pedagogiky: sborník KHV. Vyd. 1. V Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Pedagogická fakulta, 2002. 140 s. ISBN 80-7044-433-9.
KYSLÍKOVÁ, Anežka, KYSLÍK, Jan a HONS, Miloš. Hudebně vyjadřovací prostředky a jejich pedagogická interpretace. Vyd. 1. V Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Pedagogická fakulta, 1999. 129 s. Skripta. ISBN 80-7044-250-6.
LASEVIČOVÁ, Jarmila. Didaktika hudební výchovy: doplňkový studijní materiál pro posluchače studia učitelství 1. stupně základní školy. Vyd. 1. [Ostrava]: Ostravská univerzita, 1996. 195, [57] s. Učební texty Ostravské univerzity. ISBN 80-7042-108-8.
LOJDOVÁ, Jaroslava. Malý průvodce hudební naukou, aneb, Co dělat, když...: metodická příručka pro (budoucí) učitele ZUŠ. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2015. 67 stran. ISBN 978-80-7290-819-6.
SYNEK, Jaromír. Didaktika hudební výchovy I. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2004. 68 s. ISBN 80-244-0972-0.
NEDĚLKA, Michal. Klavír jako nástroj tvořivého rozvoje osobnosti. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2011. 189 s. ISBN 978-80-7290-427-3.
VLASÁKOVÁ, Alena. Klavírní pedagogika: první kroky na cestě ke klavírnímu umění. 2., přeprac. vyd. Praha: Akademie múzických umění, Hudební fakulta, 2003. 172 s. ISBN 80-7331-005-8.
PRUNER, Jaroslav. Klavírní quodlibet: soubor článků, klavírní pedagogiky a interpretace. 1. vyd. Brno: Lynx, 2003- . sv. ISBN 80-902932-7-1.
SVOBODOVÁ, Liana. Pedagogika a metodika klavírní hry. Vyd. 1. Ostrava: Repronis, 2006. 80 s. ISBN 80-7329-113-4.
JUDOVINA-GAL'PERINA, Tat'jana Borisovna. U klavíru bez slz, aneb, Jsem pedagog dětí. Vyd. 1. Brno: Lynx, 2000. 149 s. ISBN 80-902932-0-4.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2018 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu