hudba primitivních kultur
Text dotazu
Dobrý den,
mohli byste mi doporučit nějakou literaturou, která se blíže zabývá vznikem hudby a hudbou primitovních kultur?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
existuje mnoho různých teorií o vzniku hudby. Vzhledem k tomu že na rozdíl od ostatních druhů umění se u hudby nelze příliš spolehnout na přímé důkazy, jsou tyto teorie nutně částečně spekulativní. Existují následující názory:
.              Hudba se vyvinula napodobováním zpěvu ptáků, respektive přírodních zvuků obecně. Pro tento pohled hovoří pojetí hudby v některých primitivních kulturách.
.              Hudba vznikla jako doprovod společné práce. Rytmická složka hudby pomáhala udržovat pracovní tempo.
.              Hudba se vyvinula společně s řečí. Tato teorie je založena na povaze tzv. tónových jazyků (například čínština), kde se význam vyjadřuje velkou měrou pomocí melodie.
Ačkoliv pro žádnou z těchto teorií neexistují nezvratné důkazy, je třeba si uvědomit, že se navzájem nevylučují. Je tedy možné, že platí více než jedna.
Zdroj: http://www.artistry.estranky.cz/clanky/hudba/vznik-hudby.htmlhttp://www.artistry.estranky.cz/clanky/hudba/vznik-hudby.html
Z báze  NKC Národní knihovny uvádíme příklady záznamů o literatuře k Vašemu tématu, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze. Ve většině knih je uvedena použitá a doporučená literatura.
Další záznamy si pak můžete vyhledat sama zadáním klíčových slov do vyhledávacího formuláře.
[Č.záznamu: 001690671]
Přehled dějin hudby : faktografický soubor hlavních údajů a poznatků pro předmět Dějiny hudby / Bohuslav Vítek. -- Pardubice : Karel Rais, 2006. -- 240 s. ; 21 cm
[Č.záznamu: 000488876]
Přehled světových dějin hudby / Miloš Navrátil. -- Olomouc : Kraj. pedagog. ústav, 1965. -- 276, [1] s. ; 8°
[Č.záznamu: 002344611]
Esej o původu jazyků, kde se hovoří o melodii a o hudebním napodobování / Jean-Jacques Rousseau ; přeložil Martin Pokorný. -- V českém jazyce vyd. 1.. -- Praha : Prostor, 2011. -- 158 s. ; 19 cm
[Č.záznamu: 001782915]
Hudební druhy a žánry / Dana Soušková. -- 1. vyd.. -- Hradec Králové : Gaudeamus, 2007-. --    sv. : noty ; 29 cm
Č.záznamu: 001825407]
Základy hudebních nástrojů, hudebních forem a dějiny hudby / Marie Horáková. -- 2. vyd.. -- Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. -- 54 s. ; 29 cm
[Č.záznamu: 000512189]
Česká hudba : Od nejstarších dob do počátku 19. století / [Autor:] Jan Racek ; Soupis pramenů a lit.: [autor a] Iša Popelka. -- 1. vyd. SNKLHU. -- Praha : SNKLHU, 1958. -- 333, [i] s. : [xxxii] s. obr. příl. ; 8°
[Č.záznamu: 000110127]
Dějiny hudby / Jindra Bártová, Miloš Schnierer, Věra Zouharová. -- Vyd. 3., upr.. -- České Budějovice : Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta, 1995. -- 187 s. ; 20 cm
[Č.záznamu: 000597272]
Dějiny hudby / Paul Landormy ; Přel. František Jelinek. -- Praha : Otto, 1918. -- 303 s. ; 8°
[Č.záznamu: 000751085]
Dějiny světové hudby slovem, obrazem a hudbou / [v pojetí a za vedení Jana Branbergra ... ; spolupracovali Hubert Doležil ... et al.]. -- Praha : Sfinx, Bohumil Janda, 1939. -- 765, [iii] s. ; 4°
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.10.2014 09:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu