Hrubín
Text dotazu
Dobrý den,
je autorem citátu "Kdo v srdcích žije, neumírá." František Hrubín? Nemohu to v jeho díle nikde najít.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, citát, který vás zajímá,  se připisuje Františku Hrubínovi, ale ani my jsme ho nikde v jeho knihách (básních) nenašli.
Někdy je spojován s další částí "...a světla plnou hrst jsem zavřel naposled." Tato část je z básnické sbírky Zpíváno z dálky (básně z let 1932 - 1938), báseň Básníkova smrt K. H. M.
...I stoupla závrať má
a vítr v růžích zbled,
do srdce sáhla tma
a popálil ji led,
v plameni zkřehlý prst
psal na větrnou zeď
a světla plnou hrst
jsem sevřel naposled —...
HRUBÍN, František. Zpíváno z dálky: [verše z let 1932-38]. Praha: Melantrich, 1947.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:3b34e3d0-ecc2-11e4-a794-5ef3fc9bb22f
Další odkazy:
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:a7ad1290-f8c9-11e4-8ded-5ef3fc9ae867
Kdo v srdcích žije, neumírá,
…a světla plnou hrst jsem
sevřel naposled.
Fr. Hrubín
http://www.pohrebnictvi.eu/pohreb/eshop/10-1-Smutecni-verse-na-parte
https://cs.wikiquote.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Hrub%C3%ADn
http://azcitaty.cz/citaty/frantisek-hrubin/
S lehkou obměnou je citát, viz níže:
Když někdo žije dál v srdcích lidí,
jež musí opustit,
znamená to, že nezemřel.
Samuel Smiles
Z knihy: BERGMANN, Fabian. Slova jako slunce. Praha: Vyšehrad, 2003.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:9516e880-ae75-11e3-b74a-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.03.2017 18:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu