hřib satan, symbióza
Text dotazu
Žije Hřib satan s nějakých stromem v symbioze?
Odpověď
Dobrý den, hřib satan (lat. Boletus satanas) roste vzácně v teplomilných listnatých lesích, nalezneme ho především pod duby, habry nebo buky. S těmito dřevinami žije v symbióze. Symbióza podhoubí hub s kořeny dřevin se označuje jako mykorhiza, jedná se o složeninu z řeckých slov mykés, mykétas (houba, hřib) a rhiza, riza (kořen). Mykorhiza je velmi těsné soužití obou partnerů, které je pro oba z nich prospěšné a bez kterého by velká většina mykorhizních hub nebo naopak dřevin vyhynula. Rostlina (dřevina) dodává houbě uhlíkaté
(energetické) zdroje, houba dodává rostlině vodu a v ní rozpuštěné minerální soli.
Použité zdroje:
Antonín, Vladimír. Encyklopedie hub a lišejníků. Praha: Libri a Academia, 2006. 472 s. ISBN 80-7277-164-7 (Libri), ISBN 80-200-1476-4 (Academia).
Klán, Jaroslav. Co víme o houbách. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1989. ISBN 80-04-21143-7.
Baier, J.; Vančura, B. Co nevíme o houbách. Praha: Artia a Granit, 1993.
ISBN 80-901443-4-9.
Gryndler, Milan a kol. Mykorhizní symbióza: o soužití hub s kořeny rostlin.
Praha: Academia, 2004. ISBN 80-200-1240-0.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2007 17:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu