Pravěké hradisko v Lulči u Vyškova
Text dotazu
kdy a kým bylo založeno a kdy a jak skončilo?
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu ohledně hradiska v Lulči posílám naskenované (viz použité zdroje) z několika encyklopedií. Osídlení na hradišti v poloze Valy (Svatý Martin) se objevuje už v neolitu, později následovaly další osídlení (lid jordanovské kultury a nálevkovitých pohárů(4. tisíciletí př. n. l.). Z doby bronzové(3000 př. n. l. – 1200 př. n. l.) odtud údajmně pocházejí nálezy kultury únětické a středodunajských poplenicových polí mladší a pozdní doby bronzové.
Ve středověku na místě hradiště stával hrad, o tom pojednávají práce Karla Nogy (Luleč : středověký hrad na Vyškovsku / Karel Noga : (jeho dějiny a majitelé). -- Luleč : Obecní úrad, 1991 ; Luleč : Obecní úřad. -- 23 s) a Karla Mlatečka (Rytíři z Lulče a jejich přátelé / Karel Mlateček. -- 1. vyd. -- Brno : Moravský zemský archiv, 2014. -- 317 s.), kde jsou také zmínky o hradišti a odkazy na další literaturu.
Použité zdroje
Encyklopedie pravěku v Čechách, na Moravě a ve Slezsku / Karel Sklenář, Zuzana Sklenářová, Miloslav Slabina. -- 1. vyd. -- Praha : Libri, 2002. -- 427 s.
Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů hrádků a tvrzí / Miroslav Plaček. -- 1. vyd. -- Praha : Libri, 2001. -- 767 s.
Pravěká hradiska na Vyškovsku. -- Brno : Ústav archeologické památkové péče Brno, 2003. -- 14 l.
Přílohy
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Vyškov
Knihovna
Knihovna Karla Dvořáčka Vyškov
Datum zadání dotazu
05.12.2018 17:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu