Hradec Králové, psychologie
Text dotazu
Dobrý den! Rád bych od Vás získal seznam významných či významnějších osobností, které se v Hradci Králové (jakýmkoli způsobem) podílely na rozvoji psychologie nebo zde byly v oborech, které s psychologií souvisí, úspěšné. Zajímá mě pouze časový úsek od 20. století do současnosti. Za odpověď nebo radu předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, podle knihy "Malé dějiny české a středoevropské psychologie" se nezdá, že by Hradec Králové byl významným centrem vědeckého dění v oblasti psychologie. V tomto smyslu je spíše zmiňována Praha, Brno a po dobu trvání Československa i Bratislava. V publikacích, které se věnují významným osobnostem nebo regionálním výročím, většinou není možné kombinovat vyhledávání podle oboru a místa působení, takovouto možnost nenabízí ani databáze Národních autorit ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/aut). V publikacích zmiňujících slavné rodáky a obyvatele Hradce Králové jsme žádného psychologa nenalezli.
Ze zdrojů budovaných Studijní vědeckou knihovnou v Hradci Králové a Knihovnou města Hradce Králové jsme proto alespoň vybrali osoby, které se věnují psychologii a působí či působily v Hradci Králové a psychology narozené v Královehradeckém kraji, kteří však podle dostupných informací nepůsobí přímo v Hradci Králové. Míru jejich významnosti však budete muset posoudit sám.
Více informací o níže uvedených osobnostech naleznete v autoritní bázi SVK Hradec Králové (http://aleph.svkhk.cz/F/?func=find-b-0&local_base=hka10) a databázi Regionálních osobnostní Knihovny města Hradce Králové (http://www.knihovnahk.cz/clavius/clpr55.htm), případně v Národních autoritách ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/aut). Různé jubilejní a shrnující články si můžete vyhledat v katalogu SVK Hradec Králové
(http://aleph.svkhk.cz/F/?func=find-b-0&local_base=hka01) a databázi regionální literatury Knihovny města Hradec Králové (http://www.knihovnahk.cz/clavius/clpr2.htm).
Pro ověření publikační činnosti uvedených psychologů Vám můžeme doporučit následující zdroje:
* knihy - Elekronický katalog NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), případně naskenované Generální katalogy I a II (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx), katalog Medvik
(http://www.medvik.cz)
* články - báze ANL obsahuje záznamy článků od roku 1991 (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), specializovaná bibliografie pro oblast lékařství Bibliographia Medica Čechoslovaca
(http://www.nlk.cz/nlkcz/uvod.php?id_m=114)
* starší článkové bibliografie jsou většinou dostupné v tištěné podobě
Psychologové působící v Hradci Králové:
* Vladimír Panoušek (1936 Hradec Králové - 2005) - zabýval se psychologií práce (jubilejní článek, str.16-17 - http://www.fnhk.cz/cze/original/casopis_scan/2001_4.pdf, nekrolog, str. 4-5
- http://www.fnhk.cz/cze/original/casopis_scan/2005_4-5.pdf)
* Dagmar Gayerová (1956 Náchod - ) - psycholožka v poradně
* Věroslav Golda (1927 Police - 1999) - studoval psychologii, neurofyziolog
* Herbert Hanuš (1934 Šumperk - ) - psychiatr, práce z oboru psychologie a psychiatrie (jubilejní článek, str. 13-14 -
http://www.fnhk.cz/cze/original/casopis_scan/2004_5-6.pdf)
* Marie Rybářová (1951- ) - psycholožka
(http://www.lfhk.cuni.cz/soclek/poradna/osrybar.htm,
http://www.lfhk.cuni.cz/soclek/help.htm)
* Jiří Mareš (1942 Praha - ) - psycholog
(http://www.lfhk.cuni.cz/mares/default.htm)
rodáci z Královehradeckého kraje, působící v oboru psychologie mimo Hradec
Králové:
* Zdeněk Matějček (1922 Chlumec nad Cidlinou - 2004 Praha) - dětský psycholog
* Jan Nepomuk Kapras (1847 Řehoty, nyní Prasek - 1934 Praha)  - psycholog, pedagog (http://www.phil.muni.cz/fil/scf/kapras.html)
* František  Jiránek (1914 Kosice - 1977)  - psycholog, pedagog
* Evžen Rejmánek (1923 Hradec Králové - 1977)   - psycholog, zakladatel
psychologie propagace
* František Krejčí (1858 Hostinné - 1934 Praha) - psycholog
(http://www.phil.muni.cz/fil/scf/krejfr.html)
* Josef Durdík (1837 Hořice - 1902 Praha) - zabýval se psychologií osobnosti
(http://abicko.avcr.cz/cs/archiv/2002/7/obsah/estetik-josef-durdik.html)
* Eugen Wiškovský (1888 Dvůr Králové nad Labem - 1964 Praha) - fotograf, studoval a zabýval se i psychologií (http://www.photorevue.com/phprs/view.php?nazevclanku=&cisloclanku=2007101001)
použité zdroje:
* HOSKOVEC, Jiří; HOSKOVCOVÁ, Simona. Malé dějiny české a středoevropské psychologie. Praha : Portál, 2000. s. 88-89, 125-127, 130-131.
- v knize naleznete kapitoly věnované J.Durdíkovi, J.Marešovi a F.Jiránkovi
* Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové (http://www.svkhk.cz/) - součástí katalogu jsou i články z regionálních periodik (http://aleph.svkhk.cz/F/?func=find-b-0&local_base=hka01), SVK dále zpracovává i autoritní bázi
(http://aleph.svkhk.cz/F/?func=find-b-0&local_base=hka10)
* Knihovna města Hradce Králové (http://www.knihovnahk.cz/) - databáze Regionální osobnosti (http://www.knihovnahk.cz/clavius/clpr55.htm)
Pro získání dalších informací bychom Vám doporučili obrátit se přímo na regionální instituce, tj. SVK Hradec Králové (http://www.svkhk.cz), která vydává i publikaci "Výročí regionálních osobnosti východních Čech", a Knihovnu města Hradce Králové (http://www.knihovnahk.cz/). Dotázat se můžete i psychologických pracovišt v tomto městě (např. http://pdf.uhk.cz/kpp/) nebo se můžete obrátit na Unii psychologických asociací ČR (http://www.sweb.cz/upacr/).
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2008 13:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu