Hrabě Stolberg
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na vás s tímto dotazem:
V roce 1799 nechal upravit lesní cestu na Jelení skok v jednu z prvních promenád hrabě Stolberg (píše se o tom zde: https://www.llkv.cz/historie/navrat-k-prirode/ , jméno hraběte ne zcela správně jako Stollberg Werningerode).
Jde mi o určení, o koho přesně šlo. Jméno správě zní Stolberg-Wernigerode. Zde https://tinyurl.com/y745hhkh se na s. 35 píše, že v roce 1799 cestu nechal upravit Graf Stolberg a na s. 35 že KV v roce 1799 navštívil Fr. G[ra]f. Stolberg. Zjevně jde o stejnou osobu. Časově to vypadá buď na:
a) Christian Friedrich zu Stolberg-Wernigerode https://de.wikipedia.org/[…]/Christian_Friedrich_zu_Stolberg-Wernigerode
nebo
b) Friedrich Leopold zu Stolberg-Stolberg https://de.wikipedia.org/[…]/Friedrich_Leopold_zu_Stolberg-Stolberg
Je možné, že předchozí dedukce je v něčem chybná a může to být někdo třetí (např. Christian Friedrich měl syna Konstantina, kterému bylo v roce 1799 20 let, teoreticky by to mohl být taky on).
Bez pramenů se ale dál nedostanu.
Můžete pomoci?
Odpověď
Vážený pane (...),
nejlepším pramenem, který odhaluje totožnost hledané osobnosti jsou Seznamy lázeňských hostů, tzv. Kurlisty.
Archivy a muzea mají tyto materiály již zdigitalizovány, proto Vám mohu poslat i odkaz na Seznam lázeňských hostů z roku 1799.
Pod číslem  585. jsem našla zápis (v němčině) - Pán hrabě a paní hraběnka zu Stolberg-Wernigerode s třemi dcerami a třemi syny.
Pod číslem 586. je zápis paní hraběnka Ernestine zu Stolberg-Stolberg.
http://www.portafontium.eu/iipimage/30380064/soap-kv_knihovna_karlsbader-kurliste-1799_0340?x=133&y=221&w=413&h=195
Z uvedených informací se domnívám, že se jedná o hraběte Christiana Friedricha zu Stolberg-Wernigerode.
Použité zdroje
Kurlisty
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Karlovy Vary
Knihovna
Krajská knihovna Karlovy Vary
Datum zadání dotazu
05.02.2018 16:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu