Hospodářský cyklus a trh s alkoholem
Text dotazu
Rád bych Vás poprosil, zda by bylo možné zjistit zdroje k práci, jež se zabývá otázkou vlivu hospodářského cyklu na trh s alkoholem, případně práci, která se zabývá tématem, zda lidé pijí více ve fázi hospodářského poklesu či růstu. Může to být i analýza na konkrétní zemi a období. Děkuji a přeji hezký den!
Odpověď
Níže naleznete pár tipů na vhodné dokumenty k Vašemu tématu jak z fondu CIKS VŠE, tak také z internetu. Velká část z nich má volně přístupné plné texty. Doporučuji Vám také prohlédnutí seznamů použité literatury u jednotlivých vysokoškolských kvalifikačních prací jako inspiraci pro případné další relevantní materiály k Vašemu tématu.  Vhodné statistické podklady k analyzování vztahu mezi fází hospodářského cyklu a spotřebou alkoholu jsou volně dostupné v rámci webových sídel národních či mezinárodních organizací viz níže.
Při hledání Vašeho tématu, jak na volném webu, tak např. i v rámci Souborného katalogu VŠE (http://library.vse.cz), doporučuji použít např. termíny:
alkohol / alcohol
hospodářský cyklus / business cycle / business activity
ekonomické podmínky / economic condititons
makroekonomie / macroeconomics
makroekonomické indikátory / macroeconomic indicators
spotřeba / consumption
Webová sídla poskytující údaje o makroekonomických indikátorech, spotřebě alkoholu apod.
Český statistický úřad – Statistiky,
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/statistiky
Český statistický úřad – Databáze, registry
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/databaze_registry
Eurostat
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/
Information on National Statistical Systems
http://unstats.un.org/unsd/methods/inter-natlinks/sd_natstat.asp
The World Bank – Data
http://data.worldbank.org/
Příklady vysokoškolských kvalifikačních prací VŠE (plné texty jsou dostupné v rámci Souborného katalogu VŠE - http://library.vse.cz)
Čihák, Jakub. Alkonomie. Praha, 2013. Vedoucí práce Vendula Běláčková.
Fischerová, Veronika. O kolik snižují spotřební daně spotřebu alkoholu?. Praha, 2012. Vedoucí práce Jiří Lahvička.
Heřmánková, Jitka. Spotřeba alkoholu v ČR v posledních dvou dekádách – přínos pro hospodářství, nebo ekonomické zlo?. Praha, 2013. Vedoucí práce Miroslav Ševčík.
Janovský, Stanislav. Vliv ceny alkoholu na jeho spotřebu. Praha, 2010. Vedoucí práce Petr Hlaváč.
Kozák, Jan. Zvýšení spotřební daně z lihu v České republice a jeho dopady. Praha, 2012. Vedoucí práce Aleš Rod.
Smrčka, Ondřej. Analýza příjmů ze spotřební daně z alkoholických nápojů a nákladů spojených s negativními dopady jeho spotřeby v ČR. Praha, 2009. Vedoucí práce Karel Zeman.
Táboříková, Helena. Regulace, kultura a cenová opatření a jejich vliv na poptávku po alkoholu. Praha, 2013. Vedoucí práce Zdenka Vostrovská.
Urbánek, Jakub. Mohou za všechny zlozvyky špatní přátelé?: Co ovlivňuje nadměrnou konzumaci alkoholu, kouření, drog a rizikový sex. Praha, 2013. Vedoucí práce Viktorija Misic.
Voráč, Michal. Analýza závislosti mezi spotřebou alkoholu a výší spotřební daně. Praha, 2012. Vedoucí práce Martin Dlouhý.
Příklady volně dostupných online zdrojů
Alkohol v Evropě: Zpráva pro Evropskou unii
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/zavislosti/alkohol/SummaryCzechversion.pdf
Depression Economics and Alcohol Consumption
http://www.beeronomics.org/papers/2A%20Anderson.pdf
DOES DRINKING REALLY DECREASE IN BAD TIMES?
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.75.1506&rep=rep1&type=pdf
EASING THE PAIN OF AN ECONOMIC DOWNTURN: MACROECONOMIC CONDITIONS AND EXCESSIVE ALCOHOL CONSUMPTION
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3515868/
Effects of beverage alcohol taxes and prices on drinking: a meta-analysis of 1003 estimates from 112 studies
http://centaur.reading.ac.uk/17960/1/MS-08-0405_Alcohol_price_meta-analysis_REVISED_9-23-08.pdf
Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR (Spotřeba alkoholu)
http://www.uzis.cz/system/files/57_10.pdf
Further evidence about alcohol consumption and the business cycle
http://documentos.fedea.net/pubs/dt/2006/dt-2006-06.pdf
Good Times Are Drinking Times: Empirical Evidence on Business Cycles and Alcohol Sales in Sweden 1861-2000
http://www.oru.se/PageFiles/15377/wp2008-02.pdf
Kouření cigaret a pití alkoholu v České republice
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/aktuality/Koureni_20a_20Alkohol.pdf
Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v České republice
http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/vyrocni_zpravy
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
05.03.2014 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu