Hospodářská krize
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás já bych se chtěl zeptat v
jakých materiálech (kniha, časopis, noviny) bych našel nějaké články či
informace o 3 alternativních vysvětleních hospodářské krize ve 30. letech, něco o krizi současné a porovnání těchto 2 krizí. A prosil bych o
uvedení materiálů v češtině.
Odpověď
V uvedeném seznamu najdete tištěné a elektronické prameny k tématu
hospodářské krize ve 20. letech 20. stol i současné finanční krize. Další
celou řadu pramenů najdete v Souborném katalogu VŠE (http://library.cz),
zde si můžete ověřit i aktuální dostupnost publikací, anebo prostřednictvím
Jednotné informační brány na adrese http://www.jib.cz/V?RN=665319073(zde
jsou k dispozici články z periodik)
Nejlépe snad obě krize vystihují slova Tomáše Bati z roku 1932:
Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je
mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi.
Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme,
nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní
stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře,
nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty zanic, nevydírat pracující. (viz
rucuk.blogy.novinky.cz)
Literatura:
Krugman, Paul R.: Návrat ekonomické krize. Praha : Vyšehrad, 2009.
Smiley, Gene: Nový pohled na velkou hospodářskou krizi :  přehodnocení
jejich příčin a následků. Praha : Wolters Kluwer Česká republika :
Liberální institut, 2009.
Vodička, Milan: Den, kdy došly prachy :  jak velká krize ve 30. letech
změnila životy lidí a na co se máme připravit my. Praha : Práh, 2009.
Holman, Robert: Americká finanční krize :  hrozba pro světovou ekonomiku? :
sborník textů. Praha : Centrum pro ekonomiku a politiku, 2008.
Klvačová, Eva: Světová ekonomická krize :  příčiny, projevy, perspektivy.
Praha : Professional Publishing, 2009.
Zvládání finančních krizí - evropský a americký model (2009 : Brno, Česko).
Brno : Newton College, 2009.
Holman, Robert: Velká deprese :  sborník textů. Praha : Centrum pro
ekonomiku a politiku, 2004.
Sekanina, Milan: Kdy nám bylo nejhůře? :  hospodářská krize 30. let 20.
století v Československu a některá její východiska. Praha : Libri, 2004.
Čechrák, Cyril: O hospodářské obnově ve Spojených Státech severoamerických.
V Praze : Nákladem České společnosti národohospodářské, 1937.
Macek, Josef: Cesta z krise. V Praze : Jan Laichter, 1935.
Kalfus, Josef: Československá devalvace a řešení hospodářské krise /
přednesl Josef Kalfus ve schůzi společnosti pořádané dne 7. května 1934 v
Praze. V Praze : Nákladem České národohospodářské společnosti, 1934.
Macek, Josef: Kam se poděly peníze : co máme dělat : a jiné časové úvahy o
cestě z krise. Praha : Ústřední dělnické knihkupectví a nakladatelství
(Ant. Svěcený), 1933.
Světová hospodářská krise a nezaměstnanost. V Praze : Sociální ústav ČSR,
1932.
Internetové zdroje:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-muze-stat-resit-hospodarskou-krizi-f4f-/p_ekonomika.asp?c=A090302_181946_p_ekonomika_wag
http://www.podnikatel.cz/clanky/krize-z-30-let-nam-dava-cenne-pouceni/
http://rucuk.blogy.novinky.cz/1002/navod-na-reseni-hospodarske-krize
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomick%C3%A1_krize_2008-2009
http://scienceworld.cz/ekonomika/nejasne-priciny-velke-hospodarske-krize-2119
http://www.penize.cz/58577-velka-deprese-utlum-a-nezamestnanost
http://www.cepin.cz/cze/clanek.php?ID=855
http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/2606/krize-doktor-zhouba-ma-pravdu-edwin-dolan.html
http://www.cerge.cuni.cz/news/in_the_media/data/Svejnar_MF_18-09-2008.pdf
http://home.cerge-ei.cz/jurajda/Financni_krize.pdf
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
17.03.2010 09:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu