Hornické tradice
Text dotazu
Dobry den. Velmi me zajimaji hornicke tradice a zvyky. Mohli byste me, prosim, odkazat na nejakou literaturu vztahujici se k tomuto tematu? Zatim se mi podarilo jen najit 2 publikace - Historie hornickych tradic na Vysoke skole banske v Ostrave a Pribrami a Hornicke tradice na Vysoke skole banske.
Odpověď
Dobry den,
domnivame se, ze nejvice Vase dotazu odpovidala kandidatska prace Olgy Skalnikove, ktera je vsak pristupna pouze v Centralnim depozitari Hostivar.
Ke studiu si ji muzete objednat prostrednictvim elektronickeho katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), podminkou je platny ctenarsky prukaz
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&%20submenu3=98):
SKALNIKOVA, Olga. Narodopisny obraz zivota kladenských horniku koncem 19. a na pocatku 20. stoleti. Praha : [s.n.], 1953. 83 s.
signatura: Kand 270
Z clanku "Narodopis a hornictvi" vyplyva, ze v roce 1960 neexistovalo prilis dokumentu k danemu tematu. V clanku je zminen dotaznik, ktery byl uverejnen v casopise Cesky lid, 1900, roc. 9, s. 303- , a jehoz pomoci se Otakar Leminger snazil shromazdit informace o zivote, praci, vzdelani, citeni, zvycich a poverach horniku. Neni znamo, s jakym ohlasem se tato vyzva setkala, v Lemingerove pozustalosti, ktery byla v dobe publikovani clanku ulozena v Historickem ustavu CSAV, nejsou odpovedi zachovany, snad nektere udaje, ktere zaradil do fasciklu IV/8 - Povery hornicke, XII/5 - Varia, XIII-4 - Kulturni veci, ziskal z jmenovane akce.
SKALNIKOVA, Olga. Narodopis a hornictvi. Cesky lid. 1960, roc. 47, c. 1, s. 1-7.
signatura: 54 D 9886/R. 1960 roc. 47
Do urcite miry se informace o zvycich horniku nachazeji i v techto clancich a publikacich, respektive v jejich castech:
PATERA, Jaroslav. Spolecensky zivot v obci Brandysek od 90. let 19. stol. do r. 1938. Ceskoslovenska ethnografie. 1956, roc.4, c. 2, s. 135-153.
signatura: 54 E 14829/R.4 1956
SKALNIKOVA, Olga. Hornicke slavnosti na Ostravsku v 19. a na pocatku 20. stoleti. Cesky lid. 1966, roc. 53, c. 6, s. 349-354.
signatura: 54 D 9886/R. 1966 roc. 53
Uhelne hornictvi v ostravsko-karvinskem reviru. Ostrava-Marianske Hory : Anagram, 2003. Spolecensky zivot horniku na Ostravsku, s. 461-471.
Mesto stribra a slavy starych hornickych tradic. Pribram : Meststky narodni vybor, 1966. PALIVEC, Viktor. Skok pres kuzi, s. 160-164.
signatura: 54 D 26842
Hornicka Pribram ve vede a technice : 14.10.-16.10.1996 Pribram. Sekce T, Tradice a historicke pamatky ceskeho hornictvi. [Pribram : Hornicke muzeum Pribram, 1996]. DANKOVSKA, Drahomira. Stavovske patronaty svetcu v hornictvi na Pribramsku, s. 1-9 (T6) (publikace neni prubezne strankovana).
signatura: 54 D 135204
Hornicka Pribram ve vede a technice : 14.10.-16.10.1996 Pribram. Sekce T, Tradice a historicke pamatky ceskeho hornictvi. [Pribram : Hornicke muzeum Pribram, 1996]. PROKOP, Pavel. Akademicko-hornicke tradice na hornicko-geologické fakulte Vysoke skoly banske - Technicke univerzite Ostrava, s. 1-7 (T16) (publikace neni prubezne strankovana).
signatura: 54 D 135204
FOJTIK, Karel; SIROVATKA, Oldrich. Rosicko-Oslavansko : zivot a kultura lidu v kamenouhelnem reviru. Praha : Nakladatelstvi Ceskoslovenske Akademie ved, 1961. 352 s.
signatura: 54 C 19639, 54 C 19852
Kladensko : zivot a kultura lidu v prumyslove oblasti. Praha : CSAV, 1959. 591 s.
signatura. 54 C 017356 - vypujceno do 3.7.2007
Na strankach Moravskoslezske vedecke knihovny v Ostrave (MSVK) jsou volne pristupne dve databaze, a to Retrospektivni regionalni bibliografie Karvinska a Retrospektivni regionalni bibliografie Ostravy - http://www.svkos.cz/databib.htm. Z techto databazi jsme vybrali dalsi clanky, ktere by snad mohly obsahovat nejake informace o zvycich horniky.
KARBUSICKY, Vladimir. K otazce delnickeho folkoru. Cesky lid. 1952, roc. 39, s. 110-116.
SIROVATKA, Oldrich. K vyzkumu folkloru na Rosicko-Oslavansku. Cesky lid. 1955, roc. 42, s. 4-56.
SKALNIKOVA, Olga. Problem Ostravska jako etnograficke oblasti. Cesky lid. 1964, roc. 51, c. 5-6, s. 358-365.
NOUSOVA, J. Narodopis hornictva ve sbirkach Mestskeho muzea v Ostrave. Cesky lid. 1965, roc. 52, c. 4, s. 250-251.
Pokud byste mela zajem, existuje specializovana Ceska narodopisna bibliografie, ktera obsahuje udaje od roku 1953. V teto bibliografii by snad bylo mozne nalezt jeste nejake clanky k hornickym tradicim. Dale Vam muzeme doporucit, abyste se obratila primo na specializovana pracoviste, at jiz napr. Etnograficky ustav AV CR - http://www.eu.cas.cz/ nebo ruzna hornicka muzea - http://www.muzeum-pribram.cz/, http://www.muzeumokd.cz/, http://www.paladix.cz/clanky/hornicke-muzeum-ostrava.html.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.11.2007 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu