HOMO FABER
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o jakékoliv podrobnosti (definici, původ a vznik pojmu, antropologické pozadí pojmu apod.) k pojmu Homo Faber. Již jsem posílala dotaz několika knihovnám, ale odpověď stále nemám. Sama jsem pod uvedeným heslem nalezla pouze divadelní hru, a údaje o údajném autorovi tohoto pojmu B. Franklinovi. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
encyklopedie Universum vysvětluje pojem homo faber takto: "homo faber ( lat.), doslova člověk kovář, obecně člověk obrábějící hmotu; termín ( poprvé použitý H.Bergsonem )definující člověka jako výrobce nástrojů, jimiž může působit na své okolí."
Tento pojem vysvětluje i internetová encyklopedie Wikipedia. Bohužel zde není uveden zdroj informací, tudíž jejich pravdivost není zcela zaručena. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_faber ).
O francouzském filosofovi Henri Bergsonovi ( 1859-1941 ) a jeho práci si můžete přečíst na internetových stránkách:
http://plato.stanford.edu/entries/bergson/#5 .
Pod tímto názvem vyšel v roce 1957 také román švýcarského spisovatele Maxe Frische. Později se kniha stala předlohou pro stejnojmenný film.
http://www.gradesaver.com/classicnotes/titles/faber/about.html ; http://www.imdb.com/title/tt0102050/
Zdroj:
Universum : všeobecná encyklopedie.3.sv. 1.vyd. Praha : Odeon, 2000. s. 560. ISBN 80-207-1063-9 (sv. 3 : váz.)
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 12:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu