holt x hold, význam slova snoubit se
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi
slovy "holt" a "hold". Mám o tom svou představu, ale rád bych se o tom
přesvědčil na základě odborného výkladu. A ještě by mne zajímalo jaký význam
nese sloveso "snoubit se". Můžete prosím u všech slov uvést větné příklady.
Odpověď
Dobrý den,
slovo hold v historickém kontextu znamenalo slavnostní vazalskou přísahu věrnosti a oddanosti panovníkovi. Používá se i přeneseně jako okázalý projev úcty nebo pocty. Ve větě jej lze použít třeba takto: Poklekl, aby vzdal hold svému panovníkovi.
Slovo holt je nespisovné, znamená prostě, zkrátka. V obecné mluvě se používá i tvar halt. Příkladem může být: Co se holt dá dělat.
Slovo snoubit se definuje slovník spisovné češtiny takto: kniž. spojovat se, slučovat se: Jednoduchost se snoubila s elegancí.
Zdroje: http://www.cotoje.cz/
Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov / [Jan Hugo, hlavní editor]. -- Praha
: Maxdorf, c2006. -- 413 s.
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky : [studentské vydání / zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český AV ČR ; hlavní redakce Josef Filipec ... et al. ; autorský kolektiv Vlasta Červená ... et al.]. -- Vyd. 4.. -- Praha : Academia, 2006. -- 647 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.02.2010 15:35
Pavel Štumpf píše:
Středa 11.12.2024 20:30
Ještě mě napadl vtipný skrytý význam - snoubit ~ s-ňou-být ~ se s-ňou-bít 😂
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu