hnízdění Sýkor
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, kdy hnízdí různé druhy sýkor?
Předem děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
v České republice žije několik druhů sýkorek. Jedná se o sýkoru koňadru, sýkoru modřinku, sýkoru lužní, sýkoru babku, sýkoru uhelníčka a sýkoru parukářku. Obecně sýkory snášejí vajíčka v období mezi dubnem a červnem. Některé z nich vyvedou mladé jednou, některé až dvakrát do roka.
Konkrétně:
*  sýkora koňadra  - snáší 6 - 12 (průměrně cca 9)  vajíček bílé, červenoskvrnité barvy. Za normálních podmínek má tento druh dvě snůšky (90 % samic) ročně v období od dubna do června, přičemž  první nejčastěji koncem dubna či začátkem května.
* sýkora modřinka - snáší 10 - 13 (a více)vajíček bílé, červenoskvrnité barvy. Za normálních podmínek má tento druh jednu až dvě (58 % samic) snůšky ročně v období od dubna do května, v některých případech až do června.
* sýkora lužní - snáší  5 - 10 vajíček bílé, červenoskvrnité barvy. Za normálních podmínek má jednu snůšku ročně, většinou v období od dubna do června.
* sýkora babka - snáší 6 - 10 (průměrně kolem 8) vajíček bílé, červenoskvrnité barvy. Za normálních podmínek má tento druh jednu snůšku ročně v období od dubna do května.
* sýkora úhelníček - snáší průměrně kolem 9 vajíček bílé, červenoskvrnité barvy. Za normálních podmínek má tento druh jednu až dvě, některé studie uvádějí až tři,  snůšky ročně v období od dubna do května, v některých případech až do června.
* sýkora parukářka - snáší průměrně kolem 7 vajíček bílé, červenoskvrnité barvy. Za normálních podmínek má tento druh jednu až dvě (11 % samic) snůšky ročně v období od dubna do května, v menším počtu až do června.
Podrobnější grafy období hnízdění jednotlivých druhů naleznete v knize:
* HUDEC, Karel aj. Fauna ČSSR. Sv. 24, Ptáci. Díl 3. sv. 2. 1. vyd. Praha: Academia, 1983. s. 709-1234.
Použitá literatura a další doporučené zdroje:
* FRIELING, Heinrich. Co zde létá?: naši ptáci, jejich vejce a hnízda: polní ornitologická příručka. Ostrava: Blesk, 1993. 156 s. ISBN 80-85606-24-0.
* SMRČEK, Martin a SMRČKOVÁ, Lea. Naši ptáci. 1. vyd. Praha: Albatros, 2005. 429 s. Oko. Klub mladých čtenářů. ISBN 80-00-01620-6.
* ANDĚRA, Miloš. Fauna. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 367 s., 16 s. barev. obr. příl. Encyklopedie naší přírody. ISBN 80-7277-162-0.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu