Hmotnost pohřbené lidské kostry
Text dotazu
Kolik průměrně váží kostra dospělého človéka exhumovaná 50-100 let po pohřbení těla?
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na Váš dotaz, který jste nám prostřednictvím služby Ptejte se knihovny poslal/a.
Váha kosterních ostatků po 50 - 100 letech může být velmi rozdílná. Závisí to asi hlavně na tom, kde tělo bylo uloženo, v jakém prostředí probíhal rozklad těla, v jakých např. hřbitovních podmínkách apod.
Ve zdrojích, které máme k dispozici, jsme přesnou informaci, která Vás zajímá, nenašli. Domníváme se, že byste se měl obrátit na odborníky z oboru, např. Ústav antropologie Přírodovědecké fakulty, Masarykova univerzita v Brně https://anthro.sci.muni.cz/cinnost-ustavu#smluvni_cinnost nebo https://www.sci.muni.cz/lamorfa/laborator#, ...
Z našich zdrojů pro zajímavost vybíráme:
https://zoom.iprima.cz/veda-a-technika/mrtve-telo-rozklad-95620
Dále např.:
Adipocire, zvoskovatěni mrtvol. Rozklad, jemuž mrtvola podléhá, spočívá na současném vlivu vzduchu, vody a tepla.
Rozeznáváme dva způsoby rozkladu: hnilobu a tlení. Čím vlhčí půda a čím je nedostatečnější přístup vzduchu (kyslíku) jest, tím spíše dostavuje se hniloba, kdežto za podmínek opačných dochází k tlení.
Vedle těchto změn mrtvolných známe ještě dvě jiné, i tak zvanou mumitikaci a zvoskovatěni (zmýdlovatění) mrtvoly...
Čerpáno z: THOMAYER, Josef a Karel CHODOUNSKÝ. Slovník zdravotní: populární praktická kniha poučná. V Praze: J. Otto, 1889, s. 4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:cec9b48a-6eab-4ca1-9051-f975a7e515e0
Z dalšího zdroje:
Na kosti působí destruktivně písek, kamínky ve vodním toku, které mohou značně kosti obrousit, ztenčit až téměř zničit. Biodegradace kostí je způsobena živými organismy. Příkladem jsou plísně pronikající do kostí v místě otvorů pro cévy. Vylučují enzymy nebo kyselé metabolity (citráty, oxaláty), které jim umožňují rozkládat kostní hmotu...
Při odhadu stáří kosterního materiálu si všímáme takových znaků, jako je poškození kostí (od povrchové abraze až po vysoký stupeň destrukce kostní hmoty), váha kostí, fragilita, zbarvení lomných ploch kostí apod.
Faktory prostředí rozhodují o stupni zachovalosti kosterního nálezu a tedy i o jeho výpovědní hodnotě...
Kosti podávají informace o fyzické charakteristice zemřelé osoby - fyzickém stavu, způsobu života, výživě, nemocech, úrazech, příčině smrti apod...
Z kosterních pozůstatků lze provést odhad kostního věku podle vývinu kostí, osifikace a změn na kostech (např. uzavírání lebečních švů,..
Výška postavy se rekonstruuje (vypočítává) z délky dlouhých kostí. Jestliže jsou zachovány pouze hlavice dlouhých kostí, pak se z nich odvodí nejprve délka příslušné kosti a z ní výška postavy.
Podle robusticity kostí a podle vývinu přípojových míst svalů na kostře lze se pouze orientačně vyjádřit ke konstituci postavy...
Čerpáno z: STRAUS, Jiří, Policejní akademie České republiky a Kriminalistický ústav. Kriminalistika, kriminalistická technika: (pro kvalifikační kurz kriminalistických expertů). Praha: Policejní akademie České republiky, 2006, s. 66. ISBN 80-7251-216-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:8c47fcba-92ac-4095-93c8-0ccfdc0dc7e5
Další odkazy:
PEARSON, Ridley a Tomáš BICEK. Počítání mrtvých. Praha: BB art, 2002, s. 214. ISBN 80-7257-834-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:e8ca6fd0-1db3-11e4-a8ab-001018b5eb5c
GALETA, Patrik, Vladimír BLAŽEK, Vladimír SLÁDEK a Západočeská univerzita. Evoluce člověka a antropologie recentních populací: sborník panelu 21. Světového kongresu Československé společnosti pro vědy a umění : Plzeň, 24.-30. června 2002. Dobrá Voda u Pelhřimova: Aleš Čeněk, 2003, s. 77. ISBN 80-86473-34-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:b26e61e0-7329-11e5-8f50-001018b5eb5c
HLOŽEK, Martin. Encyklopedie moderních metod v archeologii: archeometrie. Praha: Libri, 2008, s. 29. ISBN 978-80-7277-230-8. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:c6d5bf00-d470-11e4-ae4e-5ef3fc9ae867
DROZDOVÁ, Eva a Jaroslav MALINA. Panoráma biologické a sociokulturní antropologie: modulové učební texty pro studenty antropologie a "příbuzných" oborů, 18: Základy osteometrie. V Brně: Nadace Universitas Masarykiana, 2004, s. 137. ISBN 80-7204-291-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:958ff270-62ad-11e3-ae93-001018b5eb5c
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu