"Hloupý Honza" ve světových pohádkách
Text dotazu
Dobrý den,
v českých pohádkách je docela populární postavou tzv "Hloupý Honza". Myslíte, že podobného hrdinu můžeme najít i v pohádkách jiných národů?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
postava Hloupého Honzy (který však hloupý v pravém slova smyslu není) se opravdu nevyskytuje jen v českých lidových pohádkách. S podobnou postavou se můžeme setkat i v národních pohádkách našich sousedů - například Hlúpy Janko na Slovensku, který se pohybuje více v reálném světě, na rozdíl od téměř mystického Hanse (také Hans im Glück) z německých pohádek bratří Grimmů. V Maďarsku je to zase János, opět další příbuzný českého Honzy, i co se týče podobnosti jména. Paralelou Honzy v ruských nebo ukrajinských lidových pohádkách je Ivánek, přídomek "hloupý" se ale u jeho jména nevyskytuje tak často jako u českého Honzy. Podobně jako Honza má i ruský Ivánek takzvaně "pod čepicí". Pozadu nezůstávají ani další státy, například v Dánsku je to Lars, v Norsku mají zase Popeláčka a v romských pohádkách je obdobou Honzy postava Dilina. Je vidět, že tito lidoví hrdinové byli v pohádkách velice oblíbení, možná i proto, že obvykle pocházeli z chudých poměrů a vždy se svou pílí, dobrotou a v neposlední míře odvahou dokázali prosadit a nejednou získat i bohatství.
Prameny:
Kubín, Josef Štefan, 1864-1965. Kniha pohádek.  Josef Štefan Kubín ; [Il. Josef Lada].  4. vyd. Praha : Albatros, 1983. 163 s. (Z pohádky do pohádky). Pro čtenáře od 6 let.
Karnauchova, Irina Valer'janovna, 1901-1959. Krása nesmírná : Ruské lidové pohádky.  Irina Valer'janovna Karnauchova ; [Il. V. Fiala ; z rus. orig. přel. Z. Psůtková ; překladatel Zdeňka Psůtková ; ilustrátor Václav Fiala].  8. vyd. Praha : Lidové nakladatelství, 1984. 224 s. (Zvonky). Pro děti od 8 let.
Grimm, Jacob Ludwig Karl, 1785-1863, Grimm, Wilhelm Karl, 1786-1859. Nejkrásnější pohádky bratří Grimmů.  Jacob Grimm, Wilhelm Grimm ; [Il. C. Benedek, A. Hoffmannová, F. Kuhnová ; z něm. orig. přel. D. Klementová ; vypr. G. Fischerová].  1. vyd. Praha : Egmont, 1993. 139 s. ISBN 80-85817-01-2.
Navrátil, Milan, 1930-. Žerty krále Matyáše : Tři tucty kratochvilných vyprávění a pět příhod nádavkem o vladaři všech Uhrů.  Milan Navrátil ; [Il. O. Čechová].  2. rozš. vyd. Praha : Albatros, 1978. 173 s. (Z pohádky do pohádky). Pro čtenáře od 7 let.
Červenka, Jan, 1925-1991. O čertech, obrech a dobrých lidech.  Jan Červenka ; [Il. Z. Filip ; vybr. J. Červenka ; text V. Formánková, J. Servítová].  1. vyd. Praha : Svoboda, 1986. 382 s. (Členská knižnice). Vysvětlivky lidových výrazů.
Rozborem lidových pohádek a jejich hrdinů ze zabývají i tyto práce:
https://is.muni.cz/th/128428/ff_d/Disertacni_prace.txt
http://theses.cz/id/ohb7gp/65459-463545459.pdf
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
07.04.2014 08:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu