hledání zajatého ve válce
Text dotazu
hledám jakékoli údaje o osobě příbuzného:
TOMÁNEK Petr, nar.1884, narukoval (asi v září 1914)k 81.pěšímu pluku. Dle zprávy Červeného kříže (datovaný srpen 1915)nacházel se - údajně nezraněn - v ruském zajetí, a to v Aschabadu v Transkaspiské gubernii. Později už o něm rodina neměla žádné zprávy.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo dohledat informace o Vámi zmíněné osobě.
Doporučili bychom Vám ale k dohledání více informací použít seznam padlých "Verlustliste ausgegeben am ...", popřípadě seznam  hospitalizovaných osob "Nachrichten über Verwundete und Kranke ausgegeben am...". Tyto dokumenty jsou volně dostupné v digitalizované podobě v rámci  systému Kramerius Národní knihovny ČR:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24625946
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24665809
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24597520
V systému je možné fulltextově vyhledávat. Pro vyhledávání  je třeba zadávat hledané výrazy v různých tvarech a pádech, při hledání dvou blízkých slov se používají uvozovky (např. "Tománek, Petr"; "Petr Tománek", "Petra Tománka" apod.). Zápis padlých, zajatých či raněných vojáků je v listu povětšinou ve tvaru "příjmení, jméno".
Dále bychom Vám doporučili obrátit se na službu Ptejte se knihovny Vojenského historického ústavu, email: knihovna@vhu.cz.
Stránky vojenského historického ústavu: http://www.vhu.cz/knihovna/seznamy-padlych-zemrelych-nezvestnych-ranenych-ci-zajatych-v-1-svetove-valce/. Popřípadě se můžete obrátit též na Československou obec legionářskou: http://www.csol.cz/
Pokud by Váš příbuzný patřil k legionářům, mohl by být také uveden v databázi legionářů Vojenského ústředního archivu: http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx. Osoba s příjmení "Tománek" zde ovšem není zastoupena.
Další zajímavé odkazy:
Databáze legionářů a válečných hrobů:
* http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
* http://www.valecnehroby.army.cz/htm/5_0.html
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2014 08:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu