Hledání starých signatur
Text dotazu
Dobrý den,
při pátráních v Sedláčkových kartotékách jsem narazil na několik citací. Problém je, že tyto citace jsou staré a patrně se některé signatury za tu dobu přejmenovaly.
Mohli byste mi pomoci vyhledat několik těchto archivních citací?
Kn. 589 f. 89 v arch. m. Prahy
K. k. Titularkalender
Reg. 62 F k. s. 1
Odpověď
Dobrý den,
máte pravdu, že se mnoho označení, zařazení i míst uložení archiválií od doby, kdy si August Sedláček vedl kartotéku, změnilo.
Nicméně první kniha, kterou uvádíte, byla v digitální verzi kartotéky chybně přepsána v čísle – nejedná se o knihu č. 589, ale o číslo 535 a jde o Knihu měšťanských práv pro Staré město pražské z let 1550-1600. Díky tomu, že u této knihy nedošlo k přečíslování a že má Archiv hlavního města Prahy přístupné digitalizáty těchto archiválií, se nám podařilo zápis najít: https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=E1BD2FACB72711DF820F00166F1163D4&scan=213#scan213
Pro úplnost a lepší možnost dohledání uvádíme i základní citaci dohledaného zápisu: Archiv hlavního města Prahy, Sbírka úředních knih a rukopisů (NAD 3), Kniha měšťanských práv (Staré Město pražské), sign. 535, fol. 89r.
Dle další Vaší citace „K. k. Titularkalender“ nelze dohledat konkrétní dílo, protože citace je příliš obecná. Mohlo by se jednat o Titulární kalendář popsaný na webu Encyklopedie knihy viz https://encyklopedieknihy.cz/index.php/Kalend%C3%A1%C5%99. Některé kalendáře jsou digitalizovány v katalogu starých tisků STT viz https://aleph.nkp.cz/F/MNEXE47CLB34MYB3646RSP1DF6XHRL2YCB3YFANP56V96YJHY1-30565?func=find-b&find_code=WTL&x=0&y=0&request=Titular+Kalender
Poslední citace Reg. 62 F k. s. 1 je stejně jako ta předcházející stěží dohledatelná bez znalosti širšího kontextu. Pokoušeli jsme se dohledat citaci i v jiných Sedláčkových dílech, avšak marně.
Použité zdroje
* Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1906. sv. 24, s. 630
* SEDLÁČEK, August, Karel LIEBSCHER a Vojtěch KRÁL Z DOBRÉ VODY. Hrady, zámky a tvrze království Českého. Praha: Tiskem a nákladem knihtiskárny Františka Šimáčka, 1897, s. 103-104.
* Encyklopedie knihy [online]. c2020 [citováno 02. 09. 2024]. Dostupný z WWW: <https://encyklopedieknihy.cz/[…]/Kalend%C3%A1%C5%99>
* Archiv hlavního města Prahy. Archivní katalog [online]. c2024 [citováno 02. 09. 2024]. Dostupný z WWW: <https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/>
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.09.2024 08:00
Anonym píše:
Úterý 03.09.2024 07:58
Nemůže být citace "Reg. 62 F k. s. 1" odkaz na registru půhonou?
PSK - admin píše:
Úterý 03.09.2024 14:49
Dobrý den,
označení pramene jako registra je velmi široký pojem, neboť téměř každý úřad či kancelář evidovaly vydanou korespondenci do registrer viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Registra.
Jako půhonné se označují knihy desek zemských, do kterých se zapisovala pohnání před soud. Vzhledem k tomu, že zápis hovoří o stížnosti na dluh, tak by tento zápis mohl být spíše v deskách zemských zápisných (https://cs.wikipedia.org/wiki/Zemsk%C3%A9_desky). K inventářům a naskenovaným vkladům do desek zemských se můžete dostat v prvním oddělení Národního archivu, nebo v aplikaci Vademecum (https://vademecum.nacr.cz/[…]/SearchBean.action?searchType=basic).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu