hledání příbuzného
Text dotazu
Hledám příbuzného,který bojoval za první sv.války v Itálii na Piavě. Bojoval tam i jeho bratr (František nar.16.8.1900), který se z váky vrátil.Já hledám údaje o smrti a místě pohřbení osoby Václav Krmela nar.17.12.1897 v Sudkově č.36. Údajně bojovali někde kolem 2km od Piavy. Zatím se mě nikde nepodařilo nic zjistit a tak se obracím na Vás. Děkuji za každou novou informaci, popřípadě typ jak pokračovat v hledání.
Odpověď
Dobrý den,
ve zdrojích Národní knihovny ČR je možné k danému účelu použít seznam padlých "Verlustliste ausgegeben am ...", popřípadě seznam hospitalizovaných osob "Nachrichten über Verwundete und Kranke ausgegeben am...". Tyto dokumenty jsou volně dostupné v digitalizované podobě v rámci systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24625946
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24665809
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24597520
Prostřednictvím fulltextového vyhledávání  jsme se pokoušeli ve výše zmíněných materiálech dohledat nějaké bližší informace o smrti Vašeho dědečka (hledané výrazy: Krmela, Václav; Krmela, Wencel; Zautke (Sudkov německy)). Bohužel však tyto dokumenty nejspíše kýžené informace neobsahují.
Podařilo se nám nalézt dva záznamy o zranění Václava Krmely ze Sudkova v roce 1915 (viz příloha),  jedná se však s největší pravděpodobností o jinou osobu. Původně jsme předpokládali, že datum narození by mohlo být chybně uvedené, ale dle matričního zápisu (viz příloha 2) se jedná opravdu o osobu narozenou v roce 1873 v Sudkově č. p. 27.
Načtení nekvalitního textu předlohy metodou OCR není  ovšem vždy spolehlivé.
Můžete tedy zkusit projít dané seznamy jednotlivě.
Zdá se, že Váš příbuzný nepatřil ani k legionářům, neboť osoba tohoto jména není  uvedena v seznamech padlých legionářů.
Viz - databáze Vojenského ústředního archivu:
http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na Vojenský historický archiv:
http://www.vuapraha.cz/Pages/AdresyAKontakty.aspx , který dochované vojenské materiály archivuje. Více informací k pohybu českých vojáků na italské frontě by Vám mohli poskytnout i kolegové z Knihovny Vojenského historického
ústavu: http://www.vhu.cz/ (knihovna je též zapojena do služby Ptejte se knihovny).
Knihy o bitvě na Piavě:
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 3. díl, Do hořkého konce. Vyd.
1. Praha: Libri, 2007. 299 s. ISBN 978-80-7277-327-5.
* FUČÍK, Josef. Piava 1918. Vyd. 1. Praha: Havran, 2001. 285 s., [8] s. obr.
příl. Krok; sv. 1. ISBN 80-86515-05-2.
* ČEPELKA, Milan. Fronta v Dolomitech 1915-1917: příběhy, události, fakta, muzea války v přírodě, 1. světová válka v Dolomitech, minulost a dnešek na dávném frontovém území. 6., dopl. a rozš. vyd. [Lysá nad Labem]: M. Čepelka, 2011. 319 s. ISBN 978-80-260-0385- aj.
Viz Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Databáze legionářů a válečných hrobů:
* http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
* http://www.valecnehroby.army.cz/htm/5_0.html
Další zajímavé odkazy:
*
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10169695205-muj-deda-byl-vojak-valcil-
na-piave/408235100021005/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2013 08:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu