hledání pradědečka
Text dotazu
Dobrý den, hledám místo pohřbení mého pradědečka, který padl za I. světové války v Itálii. V seznamu jsem našla přesné údaje kdy padl, ale chtěla bych najit i jeho hrob nebo místo pohřbení.
Paul Bocek, nar. 4.1.1879 (Horní Lomna nebo Bystřice nad Olší, Těšínské Slezsko – Oberlomna, Bistritz), k.k. SchR. Nr. 31, přidělen do k.k. Schr. Nr. 7, MGKomp. Nr.
1padl mezi 27.-31.1.1918
Mám také jeho poslední Feldpostkarte z 4.12.1917 (M.K Sch.Reg. 31, Untergruppe H. Hauptmann Seys, Feldpost 55/VI)
Odpověď
Dobrý den,
k pohybu jednotlivých vojenských jednotek během 1. světové války bohužel nemáme příliš mnoho zdrojů. Informace o pohybu vojsk a podrobnější informace k  jednotlivým vojákům by měl mít ve svých fondech Národní  vojenský archiv: http://www.vuapraha.cz/pages/Domovskastranka.aspx. V současné době se ovšem archiv stěhuje. Činnost archivu je proto dočasně omezena.  V tomto případě můžete vyčkat na jeho znovuotevření či  spuštění  databáze "Padlých vojáků 1. světové války" (plánováno na tento rok). Pomoci by Vám též mohli kolegové z  Vojenského historického muzea: http://www.vhu.cz/ .
Ministerstvo obrany ČR spravuje stále se rozšiřující databázi věnovanou válečným hrobům: http://www.valecnehroby.army.cz/Evidence/hledani-osoby-v-zahranici . Místo pohřbení Vašeho pradědečka zde ovšem bohužel dosud uvedeno není.
V obecnější rovině si můžete o československých jednotkách v zahraničí přečíst mimo jiné následující knihy:
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 1. díl, Mým národům. Vyd. 1. Praha: Libri, 2006. 239 s. ISBN 80-7277-321-6.
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 2. díl, Na frontách velké války. Vyd. 1. Praha: Libri, 2006. 319 s. ISBN 80-7277-322-4.
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 3. díl, Do hořkého konce. Vyd. 1. Praha: Libri, 2007. 299 s. ISBN 978-80-7277-327-5.
* ČEPELKA, Milan. Fronta v Dolomitech 1915-1917: příběhy, události, fakta, muzea války v přírodě, 1. světová válka v Dolomitech, minulost a dnešek na dávném frontovém území. 6., dopl. a rozš. vyd. [Lysá nad Labem]: M. Čepelka, 2011. 319 s. ISBN 978-80-260-0385-4.
* VRIČAN, Jozef. Po zapadlých stopách českých vojáků: z Julských Alp k Jadranu. Vyd. 1. V Olomouci: Ondřej Havlík, 2008. 439 s. ISBN 978-80-254-3535-9.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.06.2014 14:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu