Hledání písně podle textu
Text dotazu
Vážení, je to asi třicet let, co jsem si při nočních procházkách světovými městy pobrukoval píseň šanson (asi pana Vašíčka?). Pamatuji si slova a melodii. Dlouho hledám tuto píseň a chci ji získat na nějakém nosiči, ale nedaří se. Dostal jsem Váš kontakt. Prosím nepomůžete?
… rád bulvárů mám shon a spěch, proto rád se po nich toulám ve svých všedních dnech, jdu s davem věčně šumícím, jenž se valí neustále proudem někam v dáli. Znám krámky s hlučnou tržnicí, znám květinářky jejich stánky s květy …….
Odpověď
Dobry den, poslal jste dotaz, ve kterém jste uvedl část textu písně. Psal jste, že
možná bude od J. Vašíčka.
Podařilo se nám dohledat text písně. Jde o píseň Velké bulváry, francouzský text
napsal Jacques Plante, hudbu Norbert Glanzberg, český text Vladimír Merhaut.
Tento text je shodný s textem, který jste v dotazu uvedl.
Text písně v překladu V. Merhauta:
Já neoplývám tisíci,
kde vzal bych je?
Jen dělníkem jsem.
Já na zábavu platit si nemohu každý den.
I já však mám svůj volný čas,
nic nestojí mé zábavy,
vždy když se práce zastaví,
tu denně stejně zvědavý
k svým bulvárům pospíchám zas.
Rád bulvárů mám shon a spěch,
a proto rád se po nich toulám ve svých všedních dnech,
jdu s davem šumícím,
jenž se valí neustálým proudem někam v dáli.
Znám krámky s hlučnou tržnicí,
znám květinářky, jejich stánky s květů tisíci,
tam kameloti křičíci,
náladu ti zaručeně nezakalí.
Rád bulvárů mám shon a spěch,
a proto se rád po nich toulám ve svých všedních dnech,
tam nadějí mi vzchází svit,
když hlas lidu jako vlna nad Paříží se vzpíná.
Zde srdce města slyšíš bít,
to žhavé srdce Paříže, ten prostý lidský cit.
Tam v jeho písni budou žít
všechny chvíle, na něž se nezapomíná.
Rád bulvárů mám shon a spěch,
já dlouho po nich toulávám se v letních večerech,
v těch chvílích, kdy se nechce spát,
úsměv modrých dívčích očí tvoje kroky stočí.
Pak k domovu se vracím rád,
a malým oknem v podkroví, v němž hvězdy vidím plát,
já z dáli slyším doléhat
všechen ruch a smích
davů hlučících
dole v ulicích, v bulvárech mých!
Píseň nazpíval Yves Montand. V současné době ji můžete v české verzi nalézt na CD
Rudolfa Pellara Písničky od Seiny, kterou vydalo hudební vydavatelství
Českého rozhlasu v roce 2004. Ovšem text je poněkud jinak přeložen.
Text písně (tak jak jste uvedl ve svém dopise) můžete najít v knize:  MONTAND, Yves. Hlava plná slunce. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1958. 135 s.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
06.02.2009 08:42
Zdeněk Beran píše:
Neděle 17.03.2019 21:11
Nevíte prosím, která zpěvačka zpívala písničku, ze které uvádím části, které si ještě pamatuju a název této písničky? Hrávali jí často v rádiu přibližně v roce 1960. Moc rád bych tuto krásnou písničku z mého mládí někde nalezl, avšak bez znalosti jejího názvu a jména zpěvačky to není dost dobře možné.
Začátek a zároveň i refrén písně:
Kap kap kap kap káp si deštík, nekoupil si kalendář,
slunci zakryl náhle tvář a celá tvář se koupe v dešti...
1. sloka:
....však déšť to pokazil, ten prvý utek i druhý se skryl...
2. sloka:
Náhle mi řek někdo prší, byl to milý hoch co předtím nemluvil,
lásku nikdy nevyznal však sedce buší,
jen se posadil, mlčeli jsme do kapek a déšť nám nevadil...
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 19.03.2019 08:36
Dobrý den, jedná se o písničku z repertoáru Hany Hegerové, viz níže
Na Nebi Ani Mráčku Není - Kap, Kap, Kap Si Deštík Hana Hegerová Album Zlatá Kolekce 1957-2010 https://www.amazon.com/[…]/B07CVF19ZQ
https://www.deezer.com/cs/track/496383972
https://at.napster.com/[…]/na-nebi-ani-mraku-neni-kap-kap-kap-si-detik
TR píše:
Středa 24.04.2019 08:46
Nevíte prosím, jak se jmenuje písnička, která je minimálně 20 let stará a zpívá se v ní o někom, kdo se má stát slavným toreadorem? Sbor hlasu pak během písně/refrénu opakuje jeho jméno, pravděpodobně je to José. Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 24.04.2019 12:10
Dobrý den,
píseň, kterou hledáte, by měla podle Vašich indicií být píseň od Jiřího Grossmanna - José.
https://www.karaoketexty.cz/[…]/jose-394765
Jan Špirka píše:
Úterý 14.12.2021 22:07
Prosím Vás hledám písničku kde se zpívá Šestkrát sto sáhů se nám pod přídí vzdouvá . Dál už nevím . Moc by mě to pomohlo . Děkuji moc .
PSK - admin píše:
Pátek 17.12.2021 12:52
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo nalézt interpreta a kompletní text poptávané písničky. Na dvou internetových portálech, které slouží k ukládání dokumentů, jsme našli PDF dokument obsahující i tuto písničku, ale text je v dokumentu ořezaný a neúplný. Odkazy na portály naleznete zde: https://docplayer.cz/190031[…]t-dobrounoc-d-a-g-spat.html
https://adoc.pub/kadysvoupeinu-d-naj-g-di-hajajajajaja-d-ja-g-ja-kubalenkamam.html. Písnička se nachází na stránce 6.
Kompletní text písně jsme nenalezli ani v digitální knihovně Kramerius, ani na písničkovém portálu Velký zpěvník (https://www.velkyzpevnik.cz/). Můžeme Vám ještě doporučit zkusit vyhledávání písně pomocí různých aplikací, více informací naleznete zde: https://www.wikihow.cz/Jak-[…]kter%C3%A9-nic-nev%C3%ADte.
Jerzy píše:
Úterý 22.03.2022 11:21
Šestkrát sto sáhů se nám pod přídí vzdouvá, šestkrát sto sáhů moře Biskajské má
.. taky ji hledám
Anežka píše:
Pátek 09.02.2024 23:09
Šestkrát sto sáhů by měla být od skupiny Jitrocel, nikde online jí bohužel ale nenajdete
Tereza píše:
Čtvrtek 20.01.2022 08:31
Dobrý den,před rokem jsem poslouchala píseň midnight blue,nemyslím od louis tucker
Tuhle zpívá jen muž,stejný text ale jen muž.
Poslouchala jsem na seznamu měl cd ale je pryč a já si nepamatuji kdo to zpíval.
Vím jen obal cd byl tmavý a na něm starší žena v růžovém obleku myslím na posteli.
Bylo to cd věnované mamince in memory for mum.....tak nějak to tam bylo napsané.
Zajímal by mě hlavně ten zpěvák i celé to album...byli tam známé písně přezpívané jím..
Děkuji moc a doufám že budete mít štěstí,já ho už strašně dlouho nemám :(
PSK - admin píše:
Pondělí 24.01.2022 12:05
Dobrý den,
je nám líto, ale bohužel se nám nepodařilo najít žádného zpěváka, který by nazpíval píseň Midnight Blue, původně od Louise Tucker a Charlie Skarbeka. Ani hledání podle popisu CD nebylo úspěšné.
S pozdravem služba PSK
Karel píše:
Středa 06.04.2022 14:33
Dobrý den, kdysi jsem slýchával v rádiu píseň kterou zpívala zpěvačka (její jméno bohužel neznám(. Pamatuji si jen pár vět: „„Přeji dobrý den Karolíno povídám"..... „Čeká nás jízda tím vláčkem, co hvízdá"... Mohli byste mi prosím pomoci? Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.04.2022 12:30
Dobrý den,
písní o Karolíně jsme nalezli celou řadu, ale bohužel v žádné se nenachází přesně Vámi hledaný text.
Pro větší šanci úspěšného dohledání interpreta Vaší písně by bylo také dobré se pokusit interpretku zařadit do konkrétní doby nebo stylu.
Dovolujeme si Vám doporučit ještě další hledání v databázích textů písní např. https://www.karaoketexty.cz/, https://www.velkyzpevnik.cz a nebo přímo na Youtube.
S pozdravem služba PSK
Petmis píše:
Čtvrtek 12.05.2022 12:24
Dobrý den,hledám písničku z LP ,zpěvačku neznám ,ale kousky textu jsou ---------Ha děti tady jste,celou noc jsem vás hledala.....------dej líčo na líčko,rádi si připijem,hlavně to zdavíčko co taky víc ......------společnost vybraná při tanci dovádí...... ------co asi řeší ten ??? s pleší..... --- těší nás velice...
bohužel nemohu ji nikde najít,nebo kdo by měl LP a napsal kdo to zpíval,pak by třeba se našla...Jen si matně vzpomínám že to byla směs zpěváků na velké LP
PSK - admin píše:
Úterý 17.05.2022 13:36
Dobrý den, bohužel se nám nepodařilo písničku podle textu, který uvádíte, najít.
Richard Král píše:
Úterý 28.06.2022 23:45
zasílám svou prosbu.Jde o hledání písně Summer Wine nazpívanou v duetu s českým textem.Byla vysílána koncem 60 let v rozhlasu
posílám její anglickou, pozdější verzi
https://www.youtube.com/…85Y
v českém textu jde o popis letního večera / noci / " kdy běží plachá laň " o to, že ona našla jeho dlaň
a " dík létu zaň " Bude možné pomoci???
PSK - admin píše:
Čtvrtek 30.06.2022 11:31
Dobrý den,
nejspíš máte na mysli písničku Padá hvězda, nazpíval Waldemar Matuška (v originálu se jedná o duet).
https://pisnicky-akordy.cz/waldemar-matuska/pada-hvezda
https://www.csmusic.cz/song-17461-pada-hvezda
S pozdravem služba PSK
Lara píše:
Středa 27.07.2022 19:31
Dobrý den, hledám písničku:
Chodím tam a sem a nevím zda je noc či den,
bloudím ulicí a ůplně sám,
postávám na nádraží, hloupě vypadám,
s tvojí fotkou poslední kterou mám...
PSK - admin píše:
Pátek 29.07.2022 13:41
Dobrý den
pravděpodobně se jedná o píseň Sagvana Tofiho "Poslední fotka" ( https://www.csmusic.cz/song-1280-posledni-fotka)
Anonym píše:
Úterý 08.11.2022 22:21
Jak se jmenuje píseň ve které je: ,, Buď tím kdo radost dává"
PSK - admin píše:
Čtvrtek 10.11.2022 13:24
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. děkujeme za Váš dotaz. Nalezení písničky podle části textu se nám většinou podaří prohledáváním volného internetu – zadáváním klíčových slov do vyhledávače, prostřednictvím písničkových portálů „Velký zpěvník“ (https://www.velkyzpevnik.cz/) a „Karaoketexty“ (https://www.karaoketexty.cz/), nebo také díky fulltextovému prohlížení digitální knihovny Kramerius.
V případě písně, na kterou se ptáte, se nám ale bohužel nepodařilo vyhledat relevantní výsledky.
V digitální knihovně Kramerius jsme ve vydaných textech písní od Bohdana Mikoláška nalezli píseň s názvem „Dám, dáš, dáš“ z alba Až se vrátím, která obsahuje verš:
„a radost má ten,
kdo radost dává“
(Zdroj: MIKOLÁŠEK, Bohdan a ŠULC, Jan. Úklid v suterénu: písně, básně, rozhovory. Praha: Galén, c2011. s. 85. ISBN 978-80-7262-698-4.)
Připojujeme ještě odkazy na písně, které obsahují některá slova z verše, ale nenašli jsme píseň, která by obsahovala celý verš tak, jak jej uvádíte.
Karel Kryl – Lektorská: https://www.karaoketexty.cz/[…]/lektorska-8353
Jiří Schelinger – Hudba radost dává: https://www.karaoketexty.cz/[…]/hudba-radost-dava-447005.
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit vyhledávání písně pomocí různých aplikací, více informací naleznete zde: https://www.wikihow.cz/Jak-[…]kter%C3%A9-nic-nev%C3%ADte.
Jindra píše:
Středa 21.12.2022 20:36
Marně dlouho pátrám po skupině která v roce 1984 nebo 5 na festivalu Svojšický slunovrat hrála písničku která začínala slovy "Nemožně falešný, skřípavý zvuk.....". Znám celý text i melodií, jen bych rád věděl kdo tu písničku hrál.
PSK - admin píše:
Pátek 23.12.2022 13:23
Dobrý den,
rádi bychom Vám pomohli, ale uvedenou píseň se nám bohužel nepodařilo v nám dostupných zdrojích nalézt. Dohledat text písně, pokud je znám pouze fragment textu, je velmi složité. Neexistují totiž žádné databáze či rejstříky, které by vyhledávání umožňovaly či usnadňovaly. Při vyhledávání hraje tedy značnou roli štěstí a náhoda. K dohledání textů je možné použít mimo jiné následující databázi textů: http://www.karaoketexty.cz/ či Youtube: https://www.youtube.com . Zkoušeli jsme však hledat i v dalších internetových zdrojích a našich digitalizovaných databázích. Bohužel bez výsledku. Předpokládáme, že se bude jednat o píseň v country stylu, jež jsou v dostupných zdrojích podchyceny v menší míře.
Pokud byste chtěl v pátrání pokračovat a procházet diskografii všech kapel, které v roce 1984 na Svojšickém slunovratu vystupovaly, jednalo se o následující kapely:
osadní sbory: Květáci, Faleš, Sapíři a skupiny a jednotlivci: Hop trop, Wabi Daněk, Ryvolové, Žalman, Nezmaří, Stopa, Ženáči, Ozvěna, Bárka, Poutnici, Kamelot, Sekvoj, Žalmanův „a spol.". Topas, Pohoda, Karabina, Červánek, Klubko a Verunka.
Zdroj - článek: Svojšický slunovrat. Mladý svět: týdeník. Praha: Mladá fronta, 07.07.1987, 29(29). s. 23. ISSN 0323-2042. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:86e97230-30fe-11e4-8c14-5ef3fc9bb22f
Josef Baxa píše:
Pondělí 21.08.2023 15:31
Dobrý den přeji.
Hledám text písně ve které se zpívá v refrému
:já dám si rybu,já dám si rybu.možná že sem jedinej a možná dělám chybu.
Nikde nemouhu najít tak kdyby náhodou někdo znal ... prosím o zaslání.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 21.08.2023 16:16
Dobrý den,
nalezli jsme dvě písně, které ve svém textu obsahují rým „rybu – chybu“:
-Walda gang – Ryba (verš: „Chytli jsme rybu, ta nemá chybu“): https://www.karaoketexty.cz/[…]/ryba-935280
-Karel Gott – Ryba (verš: „Udělal jsem strašnou chybu, přinesl jsem domů rybu“): https://www.karaoketexty.cz/[…]/ryba-950600
K vyhledávání písniček Vám můžeme kromě běžných internetových vyhledávačů doporučit písničkový portál „Karaoketexty“ (https://www.karaoketexty.cz/). Můžete případně zkusit vyhledávání písně pomocí různých aplikací, více informací naleznete zde: https://www.atlaso.cz/[…]/. Pokud byste píseň slyšeli v rádiu, můžete se pokusit dohledat její název zpětně podle playlistů jednotlivých rádií, které naleznete zde: https://onlineradiobox.com/cz/?cs=cz.hitrdio.
Josef Machatý píše:
Středa 03.07.2024 21:18
Zdravím myslíže to bylo od Karabiny - Rybář… ale taky ji leta hledam marne - kdysi me nekdo nejakym omylem nahral na zpívané jak jí celou dávám a já si dodneška nejsem ani jistý co jsem to přesně zpíval 🤓
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu