hledání písně podle části textu
Text dotazu
Dobry den, chtel jsem vas poprosit o nalezeni pisni podle textu. Jsou stare min 30 let :-D
1) Ve vinárně u Beka, před hracím automatem, cikánka Božka Bílá kroutí se a vrtí pasem. Její konkubín od otce, napadl vrchního a bod ho do srdce. ... Přijeli tam moskvičem major Zeman s řidičem ...
2) Kdo stál v první řadě, kdo se první přihlásil, kdo předběhl svou dobu, kdo se vším souhlasil, kdo zůstal anonymní, kdo křičel s plných plic, kdo vyběhl s velkým prádlem jako první do ulic. Kdo žije v blaženosti a potkává svůj stín, kdo každé ráno balí prázdný pozdrav do novin, kdo musí časně vstávat a kdo si může spát, kdo musí vydělávat a kdo si může hrát...
3) Za kmotra prý anděla Gabriela, měla aniž věděla Gabriela. Přišel dopis s podpisem Gabriela, buďte zdráv a s úctou všem Gabriela. Starý pán se zlobil že Gabriela, nemá myslet na muže Gabriela...
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám najít jen jednu ze tří Vámi hledaných písniček, viz níže. U dalších dvou by byla náhoda, že bychom na ně někde natrefili. Doporučujeme zkusit dát dotaz přes facebook, třeba někdo písničky bude znát a ozve se vám.
Kdo stál první v řadě, kdo se první přihlásil?
Kdo předstihl svou dobu, kdo se vším souhlasil?
Kdo zůstal anonymní, kdo křičel z plných plic?
Kdo vyběh' s velkým prádlem jako první do ulic?
Kdo žije v blaženosti, kdo potkává svůj stín?
Kdo každé ráno balí zvláštní pozdrav do novin?
Kdo musí časně vstávat, kdo může dlouho spát?
Kdo musí vydělávat a kdo si může hrát?
Ref.
Zajištění jsme uměním a zajištění jsme chlebem, i po smrti jsme zajištění svým sociálním nebem...
Zajištění jsme dopředu a ujištění zpět, zajištění hranicemi, které jistí svět...
Kdo stojí jako soudce, kdo vede debaty?
Kdo schová svoje slova do cukrové vaty?
Kdo první zamítnetě, kdo se za Tě zaručí?
Kdo přes všechny ty klacky bezpečně doskočí?
Kdo umí hbitě šplhat a kdo se plazit zná?
Kdo umí velmi málo a přesto všechno má?
Kdo ukládá si prachy do dlaní poctivce?
A kdo se cítí skvěle v mundúru pokrytce?
Ref.
Kdo první přišel na to, jak lehce život brát?
Kdo první pochyboval, kdo první řekl snad?
Kdo uvěřil sám v sebe, kdo druhé sledoval?
Kdo stavěl vzdušné zámky, kdo první budoval?
Kdo první poznal tíseň, kdo se první začal smát?
Kdo použil své právo na Ikarovský pád?
Kdo dokáže se nadýchnout a vzduch ho nezraní?
Kdo první odešel, kdo zůstává v ústraní...
Autor textu: M. Grechuta / překl. P. Lutka? *** Autor hudby: Marek Grechuta
http://www.supermusic.sk/skupina.php?idpiesne=459329
http://www.pisnicky-akordy.cz/petr-lutka/chorovod
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.04.2016 08:00
Springpeace píše:
Sobota 25.03.2017 23:48
Prosím Vás, ozval se Vám někdo na Gabrielu? Tuhletu písničku sháním už více jak 20 let, a zatím nic.
Springpeace píše:
Neděle 26.03.2017 00:27
Píšu to podvacátý: prosím, sháním Gabrielu už asi 30 let. Máte-li možnost, uveřejněte to, na těchto stránkách, nebo mi napište na výše uvedený mejl. Děkuji.
Anna píše:
Pátek 15.10.2021 10:23
Dobrý den chtěla bych poprosit o nalezení písně podle textu
Dekuji
vim, že netušíš jak strašně zlá je samota v pokoji prázdném, když za dveřmi čekám Tvůj hlas tak uvěř mi, že dlouhý čas je minuta, když Tvá tvář zhasne.
Vrať se mi dlouhým krokem a buď tu se mnou rád, až rok se sejde s rokem možná si budem lhát. Tak prodluž každou chvíli na léta bez hranic i kdybys ztratil síly i to mi můžeš říct.
PSK - admin píše:
Pátek 15.10.2021 12:45
Dobrý den,
i přesto, že znáte velkou část textu, se nám písničku nepodařilo dohledat. Pro úspěšné vyhledávání by bylo dobré, kdyby se Vám podařilo odhadnou interpreta nebo alespoň sobu vzniku písně či styl. Dále je pak možné pátrat v různých diskografiích a poslouchat písničky. Otázka nalezení písně je spíše dílem náhody.
Mrzí nás, že jsme Vám více nepomohli.
Klaudia píše:
Pátek 28.01.2022 11:04
Pieseň je z českého filmu alebo inscenácie z konca 70. - začiatku 80. rokov. Hrali tam pre mňa vtedy neznámi mladí herci ( možno aj Bob Klepl alebo niekto jemu podobný -tým som si však nie istá ). Bol z prostredia ubytovne alebo internátu - mladé dievča - sklamenie v láske. Jedna z postáv hrala na gitare a spievala túto pieseň , pieseň zaznela niekoľkokrát. Že by to bol absolventský film? Odvtedy som tento film / inscenáciu nevidela. Neviem, či Vám moja informácia pomôže.
Pripájam celý text a ospravedlňuje sa za prípadné chyby v češtine.
1.Když odcházíš, tak se mi zdá,
že netušíš jak strašně zlá
je samota v pokoji prázdném,
když za dveřmi čekám Tvůj hlas
tak uvěř mi, že dlouhý čas
je minuta, když Tvá tvář zhasne.
Vrať se mi dlouhým krokem
a buď tu se mnou rád,
až rok se sejde s rokem
možná si budem lhát.
Tak prodluž každou chvíli
na léta bez hranic
i kdybys ztratil síly
i to mi můžeš říct.
Teď jsme jen ty a já.
2. Ty jsi můj dech, já žízeň tvá,
tak snít mě nech, že jen my dva
jsme rub a líc, černý a bílý,
že život mžik je oka jen,
jsem dostavník, cestuješ v něm,
tak daj si říct, dojedem k cíli.
Vždyť u mě najdeš něhu
a smyješ špínu cest,
zastav se na mém břehu,
nechej se proudem nést.
I kdybys ztratil slávu
a nemél svatozář,
polož si svoji hlavu
sem ke mně na polštář.
Teď sme jen ty a já.
3. Až rozcestí se objeví,
ke štěstí, ach, kdo to ví,
dojdeš už sám, vždyť to tak bývá.
Já budu bdít, mé čtyři zdi
jsou dobrý štít a dobrá stráž
je píseň, kterou zpívám.
Kolébkou jsou mé dlaně,
okénkem do dětství,
jakobys přišel k mámě
s klukovským tajemstvím.
Celý svět máme v sobě
a spolu po něm jdem.
Patří jen mně a tobě,
je pro nás vytvořen.
Teď jsme jen ty a já.
PSK - admin píše:
Pondělí 31.01.2022 08:49
Dobrý den,
celý Vámi uvedený popis filmu odpovídá filmu z roku 1979 s názvem Housata ( https://www.csfd.cz/film/8546-housata/prehled/). Kromě všech ostatních shodných prvků zde jedna z dívek několikrát hraje na kytaru, bohužel ovšem, jak se zdá, ani jednou se nejedná o Vámi uvedenou píseň.
Celý film je možné shlédnout zde: https://youtu.be/z57nR2cPoeY
Dle slov písně, které jste uvedla, se nám bohužel nepodařilo film nalézt. Filmová hudba není volně na internetu příliš podchycena a jiné zdroje pro vyhledávání písní nemáme k dispozici.
Případně Vám doporučujeme projít seznam natočených filmů mezi lety 1970 - 1979: https://cs.wikipedia.org/wi[…]ilm%C5%AF#1970%E2%80%931979 . Třeba Vám název některého ze zde uvedených titulů bude povědomý.
Služba PSK
Kamil píše:
Pondělí 02.12.2024 14:25
Dobrý den, sháním název této písničky taky, bohužel to vypadá, že na internetu nikde není...
Kdysi jí někdo hrál na kytaru na táboře a od té doby si jí pamatuje....náhodou jste nepokročila?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 05.12.2024 11:24
Dobrý den,
znovu jsme prošli dostupné zdroje, ale píseň se nám najít nepodařilo, ani jiný film, který by lépe odpovídal popisu než Housata. Využili jsme také hledání v Národní digitální knihovně (https://ndk.cz), která umožňuje plnotextové hledání v digitalizovaných dokumentech (může se jednat i o zpěvníky, hudební periodika atd.), ale žádné nové informace jsme bohužel nenašli.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu