Šlechtic Vojtěch Vorel Broumovský
Text dotazu
Dobrý den.
Hledám jakékoli informace o šlechtici Vojtěchu Vorlu Broumovském, žijícím určitě v letech 1650-1670 a působícím na Benešovsku (Středočeský kraj) možná ve funkci hejtmana.
Děkuji předem.
Odpověď
Dobrý den,
zmínky o šlechtici Vojtěchu Vorlu Broumovském jsme našli pouze v nám dostupných zdrojích, viz níže:
V roce 1666, dne 18. ledna prodává Wilím panu Vojtěchu Vorlovi -  Vojtěch Vorel Broumovský - potomek rodiny Vorlové z Plavče, povýšené Ferdinandem 1. r. 1553 za 95 kop míšeňských část svobodného statku t. zv. Mačeskovského v Sedlečku, část která mu připadla věnem s manželkou Annou. Zdá se, že krátce před tímto rokem 1666 mu jeho první manželka zemřela. Zápis o prodeji tohoto vyvěnění nacházíme v deskách svobodnických. Lib. libert. 2-D 13,14:L.P. 1666 dne 18. Januarii. (obr. 18,19.)
S povolením urozeného a statečného rytíře pana Krištofa Norberta Knautta (titl) stala se smlouva trhová celá a dokonalá mezi Vojtěchem Vorlem Broumovským strany jedné a Vilímem Veseckým z Vesce a na Sedlečku, JMCKr. svobodníkem strany druhé. A to smlouva a trh takový: že jest Wilím Vesecký prodal částku statečku svého svobodného, totiž chaloupku, která s povolením JMCKr. prokurátora od statku svobodného, jenž slove Mačeskovský ve vsi Sedlečku panu Vojtěchu Vorlovi odprodána byla a nyní Wilímovi Veseckému jako nápadu po manželce jemu dědičně naložena, za cenu 95 kop míšeňských...
Čerpáno z: STEJSKAL-VESECKÝ Z VESCE, Dalibor. Vesečtí z Vesce. Středokluky: Zdeněk Susa, 2004, s. 158. ISBN 80-86057-27-5. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:928dfde0-18e4-11e9-8109-005056825209
Doporučujeme obrátit se také na oblastní archiv v Benešově http://www.soapraha.cz/benesov/,  kde by mohli mít nějaké dokumenty, informace apod.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.07.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu