Hledám překlad básně Pierra Ronsarda, L' ode a son lit popř. psáno L´ode a son liet, tedy něco jako Óda na jeho lůžko
Text dotazu
Nevím, zda byla tato raná óda přeložena do češtiny a jak to zjistit.
Prošla jsem již následující sbírky:
Lásky a jiné verše, SNKLHU 1956, přebásnění Vladimír Holan
Vezmi tu růži, Odeon 1974, překlad Gustav Francl
Láska je u mne domovem, Odeon 1985, překlad Gustav Francl
Tři lásky, Mladá fronta 1998, překlad Jan Vladislav
i sbírky sonetů: Sonety Heleně, Symposion 1948, (př. G. Francl) a Milostné sonety, Vyšehrad 2004, (př. G. Francl)
a ještě čekám na Výbor z básní z roku 1928 z fondu Městské knihovny v Praze
Znění úryvku v originálu, o který se mi jedná:
A son liet
Qui a point veu Mars et Venus
Dans un tableau portraits tous nus,
Des dous amours la mere estroictement
Tient Mars lassé, qui laisse lentement
Sa lance tumber à costé
De si douce force donté,
Et la baisant presse l´ivoire blanc
Bouche sur bouche et le flanc sur le flanc.
Celui qui les a veu ainsi
Nous peut imaginer aussi
M´amie et moi, en éprouvant combien
Se recoller ensemble fati de bien.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme ještě knihy:
DE RONSARD, Pierre. Výbor z básní. Praha: Pokrok, 1928. (překlad Benjamina Jedličky);
DE RONSARD, Pierre. Ľubostné sonety. Bratislava: Tatran, 1971. (slovenský překlad Viliama Turčányho);
DE RONSARD, Pierre. Básně. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1957. (překlad Vladimíra Holana);
HOLAN, Vladimír. Spisy : Svazek 12 : Překlady II. : (Francouzská poezie).  Praha: Ladislav Horáček - Paseka, 2009.
Bohužel v žádné z nich jsme podobnou báseň nenašli. Kromě titulů, které zmiňujete v mailu, již další české a slovenské překlady básní Pierra Ronsarda k dispozici nemáme.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.06.2017 10:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu