Hledám pohádku o smutné princezně
Text dotazu
Dobrý den, je v nějakém výboru pohádek pohádka o smutné princezně, kterou měli příchozí nápadníci za úkol rozveselit? Hledala jsem i ve výborech pohádek, přítomných v regálu dětských knih, i doma, ale nenašla, jen si ji pamatuju z dětství.
Odpověď
Dobrý den,
variace názvů na vámi žádanou pohádku jsou - Jak Honza rozesmál princeznu, Jak hloupý rozesmál princeznu, O smutné princezně, Jirka s kozou, O mládenci který rozesmál princeznu ...
a dle názvu ji pak lze dohledat v různých výborech pohádek (mnoho knihovních katalogů hledá i v naskenovaném obsahu knihy), zasíláme tedy základní přehled z našeho fondu a z fondů dalších českých knihoven (vyhledávače Souborný katalog ČR, Knihovny.cz) :
KUBÍN, Josef Štefan. Pohádky z Kladska. Pacov: Plaček, [1917]. Pohádková kytice, VII. - https://katalog.npmk.cz/records/c881cf71-9c71-4843-8cf2-28587be501f8
Naše národní pohádky. V Praze: Josef Hokr, 1939. Hokrova doplňková a povinná souvislá školní četba, Sv. I. - https://katalog.npmk.cz/records/b07485f6-08c0-4ea1-81a4-3c1b28e9d6f5
HORÁK, Jiří. Český Honza: lidové pohádky. Praha: Orbis, 1940. - https://katalog.npmk.cz/records/386c336e-03cb-4f2c-a8fe-b0fa7535e9a4
ERBEN, Karel Jaromír, DENK, Petr, ed. České pohádky. Vydání II. Ilustroval Marie ŽELIBSKÁ-VANČÍKOVÁ. Gottwaldov: Svit, národní podnik, 1949. - https://katalog.npmk.cz/records/86c02f36-137f-4e7a-b16d-f94c823d8e72
ČERNÍK, Michal. Pohádkové chvilky dětem do postýlky. Ilustroval Gabriel FILCÍK. V Praze: Knižní klub, 2007. ISBN 978-80-242-1944-8. - https://katalog.npmk.cz/records/fc06ca72-6049-4457-9ea8-055890eab304
ŠRUT, Pavel. Velká kniha českých pohádek. Ilustroval Eva FRANTOVÁ. Praha: Reader's Digest Výběr, 2003. ISBN 80-86196-57-7. - https://katalog.npmk.cz/records/a8439009-3580-43b3-b316-eb154fbedfa2
PILAŘOVÁ, Ivana. Nejkrásnější české pohádky. 2. vyd. Říčany: Sun, 2013. 157 s. ISBN 978-80-7371-645-5. -
PILAŘOVÁ, Ivana. Truhla plná pohádek: velká kniha českých pohádek. 1. vyd. Říčany: Sun, 2012. 157 s. ISBN 978-80-7371-501-4
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=006009191&local_base=SKC
ASBJÖRNSEN, Peter Christen a Jørgen Engebretsen MOE. O obrovi, který neměl srdce v těle: norské pohádky. Přeložil Jarka VRBOVÁ. Praha: Argo, 2012. Mýty, pohádky a legendy. ISBN 978-80-257-0740-1. - https://katalog.npmk.cz/records/bf56da9a-a5ca-4708-a7ba-9b47c34fbe34
TICHÝ, Jaroslav. Kníže Dracula a jiné hradní pověsti. Ilustroval Marie PRECLÍKOVÁ. Praha: Aventinum (nakladatelství), 1998. ISBN 80-7151-070-X. - https://katalog.npmk.cz/records/666dddb5-8fcf-4ec2-922f-0d558fe6f63f
Moje nejkrásnější pohádky na dobrou noc - https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=007671910&local_base=SKC
Strakatý máslo - https://www.knihovny.cz/Record/mkjar.131468
Bylo nebylo - https://www.knihovny.cz/Record/mkmost.906716
České pohádky - https://www.knihovny.cz/Record/vkol.SVK01-001205591
O Puclíkovi - https://www.knihovny.cz/Record/slavoj.29406
Pohádky z naší zahrádky - https://www.knihovny.cz/Record/nkp.NKC01-000453261
Pohádkové lístečky č. III - https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/pohadkove-listecky-c-iii-286913
Slezské pohádky sv. 1 - https://www.knihovny.cz/Record/vkol.SVK01-000181772
Kniha s mnoha informacemi o českých filmových pohádkách a také podrobná historie pohádky a její zfilmovaný děj "Šíleně smutná princezna" - NYTROVÁ, Olga a STRACHOTA, Václav. Králové, královny, princové a princezny českého filmu, aneb, Pyšná princezna, Byl jednou jeden král, Princezna se zlatou hvězdou, Šíleně smutná princezna, Tři oříšky pro Popelku. Praha: Formát, ©1998. 229 s., [22] s. obr. příl. ISBN 80-86155-25-0. -
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000962129&local_base=SKC
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Praha
Knihovna
Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského
Datum zadání dotazu
27.02.2023 12:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu