Hledám literaturu o kolaborantských novinářích za druhé světové války.
Text dotazu
Dobrý den. Bylo by možné ve vaší knihovně najít nějakou literaturu, dobové články z novin, atd. o kolaborantských novinářích za druhé světové války? Jména novinářů jsou Antonín Jaromil Kožíšek, Alois Kříž, Gustav Dorfl, Emil Šourek, Rudolf Novák.
Odpověď
Vážený pane (…),
dovoluji si Vás odkázat na následující zdroje:
VEČEŘA, Pavel. Žurnalisté mezi zradou a kolaborací: moravská novinářská kolaborace před Národním soudem. Brno: Masarykova univerzita, 2014. Media. ISBN 978-80-210-7506-1.
https://vufind.mzk.cz/Record/MZK01-001459882/
Kniha je dostupná také online: http://www.munimedia.cz/book/8/pdf.pdf.
JANEČKOVÁ, Eva. Novináři „aktivistické sedmičky“ před Národním soudem. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2016. ISBN 978-80-261-0545-9.
https://vufind.mzk.cz/Record/MZK01-001524961/
Novinářský aktivismus : protektorátní kolaborantská žurnalistika a její hlavní představitelé z řad šéfredaktorů českého legálního tisku! = Journalistic activism : collaborating journalism in the Protectorate of Bohemia and Moravia and its main representatives from the czech legal press / Jan Cebe, Jakub Končelík. Sborník Národního muzea v Praze. Řada C, Literární historie. -- ISSN 0036-5351. -- Roč. 53, č. 1-4 (2008), s. 39-48
Příspěvek je dostupný online: http://publication.fsv.cuni.cz/attachments/387_cebe_koncelik_NM_2008.pdf.
K jednotlivým novinářům je pak možné dohledat i diplomové práce:
Novinář A. J. Kožíšek před Národním soudem: http://is.muni.cz/th/144145/fss_m/
Proces s novinářem Gustavem Dörflem před Národním soudem: http://is.muni.cz/th/342871/fss_m/
Případ rozhlasového novináře Aloise Kříže před Národním soudem: http://is.muni.cz/th/181903/fss_m/
Proces s novinářem Emilem Šourkem před Národním soudem: http://is.muni.cz/th/103105/fss_m/
Denunciační činnost Rudolfa Nováka v kontextu jeho procesu před Národním soudem: http://is.muni.cz/th/85625/fss_m/
Další textu k tématu pak naleznete např. také zde: http://www.koncelik.eu/pavel-vecera-texty/
Ve výše uvedených zdrojích jistě najdete množství odkazů na dobové články a další literaturu.
Snad jsem Vám alespoň trochu pomohl.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
27.07.2016 14:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu