Hledám knihu
Text dotazu
Přeji krásný den,
hledám knihu, která by popisovala vývoj 20. případně 19. století financování obcí. Kde obce získávaly peníze. Připravujeme historii města Třemošnice a narazili jsme na tento problém, že nevím, z čeho bylo financováno nějaké obecné výdaje za první republiky, ale i za války apod. nevím, jestli takové kniha nebo třeba i bakalářky existuje, ale moc by nám to pomohlo. Moc děkuji :-).
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Ze Souborného katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc) uvádíme zdroje, které by mohly být pro Vaši práci relevantní. V záznamu titulu se také nachází seznam knihoven, které mají titul k dispozici:
-ČOPÍK, Jan. Proměny a kontinuita české komunální politiky: územní samospráva v nové době (1850-2010). Díl I, Do roku 1945. Vyd. 1. Praha: Scriptorium, 2014. 317 s. ISBN 978-80-87271-89-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=006214355&local_base=SKC
-HLEDÍKOVÁ, Zdeňka, JANÁK, Jan a DOBEŠ, Jan. Dějiny správy v českých zemích od počátků státu po současnost. [2. vyd.]. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2007. 570 s. ISBN 978-80-7106-906-5.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003260873&local_base=SKC
-KÁRNÍK, Zdeněk. České země v éře První republiky (1918-1938). Díl druhý, Československo a české země v krizi a v ohrožení (1930-1935). 1. vyd. Praha: Libri, 2002. 577 s. Dějiny českých zemí. ISBN 80-7277-030-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001012652&local_base=SKC
-ŠOUŠA, Jiří, jr. Obecní majetek v Čechách 1848-1938: základy právní úpravy a vývoj komunálního majetku v Čechách v letech 1848-1938. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2009. 244 s. ISBN 978-80-246-1497-7.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003780498&local_base=SKC
-SCHELLE, Karel. Vývoj správy v předválečném Československu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1991. 2 sv. Spisy právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně = Acta Universitatis Brunensis iuridica. Řada teoretická; 94, 95. ISBN 80-210-0314-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=007078585&local_base=SKC
Uvádíme také tipy na závěrečné studentské práce (vyhledané na portálu https://theses.cz/), které jsou dostupné online, a které Vám mohou posloužit jako inspirace k dalším relevantním zdrojům:
-ARMSTARK, Jan. Česká města a obce, územní samospráva, v éře první republiky [online]. Plzeň, 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/2ia0jg/. Diplomová práce. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta právnická.
Závěrečné práce – Příklady zpracování jiného města nebo obce:
-DENK, Libor. Nové Město na Moravě v éře první Československé republiky. Vývoj města a fungování jeho samosprávy [online]. Olomouc, 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/93tuoh/. Rigorózní práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta.
-FOJTÍK, Petr. OBEC A JEJÍ SAMOSPRÁVA V OBDOBÍ PRVNÍ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY NA PŘÍKLADU OBCE JESTŘABÍ [online]. Olomouc, 2010. Dostupné z: https://theses.cz/id/f2lbid/. Diplomová práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.03.2023 13:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu