hledám informace o Josefu Staňkovi
Text dotazu
Josef Staněk byl popraven za činnost v odboji 7.9.1943.Rok narození nevím,jen informaci že jeho ženou byla Stanislava Nevolová,nar . v Pardubicích 19.1.1902.Děkuji za jakoukoliv informaci.
Odpověď
Dobrý den,
bez přesnějších znalostí životopisných dat je pátrání po informacích o zmíněném Josefu Staňkovi poměrně komplikované. Jako první krok bych Vám doporučil kontaktovat příslušný oblastní archiv, znáte-li alespoň přibližně místo narození; stejný postup bych Vám doporučil i v případě jeho ženy, pí. S. Nevolové. Jméno J. Staněk obsahuje i soubor německých soudních spisů, přístupný na webu Vojenského historického archivu (http://www.vuapraha.cz/sites/default/files/inventare/3_2_cs_odboj_a_fondy_a_sbirky_z_let_1939_1945/nemecke_soudni_spisy.pdf). Záznam uvádí, že Josef Staněk, nar. 17. 2. 1907, byl zatčen 30. 10. 1940, odsouzen 22. 4. 1942 Vrchním zemským soudem Litoměřice. Další údaje záznam neobsahuje, nicméně prodleva mezi rozsudkem a uvedeným datem úmrtí zcela nevylučuje, že se jedná o tu samou osobu. Bez znalosti data narození či dalších údajů však z aktuálně dostupných informací nelze shodu potvrdit.
Použité zdroje
http://www.vuapraha.cz/[…]/nemecke_soudni_spisy.pdf
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
02.05.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu