Hledám fotografii osoby jménem Drahoslav Gawrecki
Text dotazu
Jeho dětství a mládí je spjaté s Prostějovem, kde se 15. června 1919 narodil v rodině stavebního dělníka. V Prostějově studoval na reálce.
Patřil ke generaci, kterou postihlo zavření vysokých škol. Musel přerušit studium na Přírodovědecké fakultě UK a absolvoval Státní knihovnický kurz v Praze. Vrátil do kraje svých předků jako ředitel Městské knihovny ve Frýdku- Místku.
Po válce byl krátce zemským knihovnickým inspektorem. Knihovnictví zasvětil celý svůj profesionální život. V letech 1948–1949 a 1954–1955 byl ředitelem Univerzitní knihovny v Olomouci a v letech 1951–1954 a 1955–1959 ředitelem Státní vědecké knihovny v Ostravě. Na přelomu 50. a 60. let působil v Matici slovenské v Martině. Potom přešel do Prahy a pracoval jako vedoucí technického odboru ve Státní knihovně v Praze. V letech 1971–1972 byl ředitelem Státní technické knihovny a v letech 1972–1973 ředitelem Státní pedagogické knihovny v Praze, v letech 1973–1979 náměstkem ředitelem Státní knihovny ČR. Potom odešel do důchodu.
Odpověď
Dobrý den,
fotografie knihovníka Gawreckého je ve volně přístupné databázi SCK na www.nkp.cz, katalogy a databáze.
https://aleph.nkp.cz/F/BKY3TLM1UHPIXLLJS337GXNXKMPR63KQ6G3QP5M7B9KTIUMDMD-04093?func=find-acc&acc_sequence=000001328
Pokud by Vám tato fotografie nestačila, asi by mohla být v Archivu NK ČR
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.05.2020 12:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu