Hledám dětskou knížku z mého dětství, o otci s dcerkou, jak našli sklářskou formu
Text dotazu
Prosím, hledám starou dětskou knížku, myslím si že autor byl český spisovatel, pojednávala o chudém otci s malou dcerkou, jak našli někde v lese vyhozenou použitou sklářskou formu. Nevím zda ji dopravili domů na zahrádku nebo nechali v lese, ale v noci forma ožila, mám dojem že ne jen nočními zvířaty, ale i nadpřirozenými bytostmi (víly?), a hlavně měsíční svit spolu s barevnými zbytky skla tam udělaly pohádkovou atmosféru.
Tu knížku jsem četla někdy mezi lety 1963-70, ale když jsem v roce 1972 odešla na internát, maminka všechny moje knihy zlikvidovala. Některé jsem během života dohledala v antikvariátech, ale tuto ne, už si z ní moc nepamatuji, a moc bych si přála ji mít. Prosím, pomůžete mi? Děkuji,
Odpověď
Dobrý den,
dotaz jsem poslala do dětských oddělení. Moje kolegyně se domnívají, že by se mohlo jednat o jednu z těchto knih:
Otakar Moravec - Za krále cvrčka (pohádky z prostředí českých sklářů), nebo
Podešvová Marie - Skleněná Duha (román o valašských sklářích).
Bohužel ani jednu knihu už nemáme ve fondu naší knihovny, takže to nemůžeme zkontrolovat.
Dívala jsem se na internet, knihy jsou dostupné v antikvariátech či na Knihobotu.
Ještě nás napadla jedna možnost, jelikož se pohádka týkala skla, tak se zkuste zeptat v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou - https://www.msb-jablonec.cz/kontakt.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.06.2023 18:54
Jitka píše:
Středa 26.06.2024 02:36
Mohlo by jít o knížku Jarmila Glazarová:
Zahradník Hejduk a o Lidušce malířce pokojů
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu