Hledám dětské pro 6-9 a 10-13 let přeložené z polštiny
Text dotazu
Uvítal bych, kdyby jejich česká verze byla dostupná u mlp.cz (městské knihovny v Praze) a polská u ip-praga.maklib.pl (knihovny polského institutu v Praze). Počítám, že si s tím nějak poradím. ALE:
Vycházel jsem z Vaší odpovědi na následující dotaz:
Chtěla jsem se zeptat jestli je možné dostat seznam knih přeložených z polštiny do češtiny v letech 2000-2005.
Zde uvádíte odkaz:
http://sigma.nkp.cz/F
Na tuto stránku ale není povolen přístup.
Protože s výsledkem potřebuji ještě dále pracovat, uvítal bych přístup do databáze, kde by něco podobného bylo možné.
Současně se chci poradit i o tom, jak správně formálně zapsat - vložit - zadat dotaz tak, abych obdržel užitečný výsledek se kterým bych mohl dále pracovat, který by přibližně zahrnoval knihy které hledám.
Děkuji a zdravím!
Odpověď
Dobrý den,
podrobné dělení, které uvádíte, tedy na dětskou literaturu pro věk 6 - 9 a 10 - 13 let, bohužel katalogy knihoven nepoužívají.  Je zde pouze jednotná skupina Konspektu "Literatura pro děti a mládež".
Pokud byste chtěl použít pro zpřesnění výsledků Vašeho vyhledávání alespoň tuto skupinu, doporučuje postupovat následovně:
Otevřete si katalog Národní knihovny ČR: http://aleph22.nkp.cz/cze/nkc Z nabídky nad vyhledávacími poli si vyberete "Tematickou mapu fondu".  Zaškrtnete poslední skupinu, tedy skupinu 26 "Literatura pro děti a mládež". Kliknete na OK. V dalším kroku opět zaškrtnete" Literaturu pro děti a mládež", v poli Provincie vyberete Domácí, pole Nakladatel necháte nevyplněné a v poli Rok vydání zadáte 2000->2005. Kliknete na OK. Výsledkem by mělo být 5676 dokumentů. Ty ještě potřebujete omezit  pouze na dokumenty polského původu. Tento krok učiníte tak, že kliknete na nabídku "Zpřesnit"  (v liště nad  seznamem výsledků vyhledávání) a v "Poli pro vyhledávání" vyberte "Kód jazyka originálu" a vyplníte kod pro polštinu, tedy:  pol .
Výsledkem by mělo být 117 dokumentů přeložených z polštiny do češtiny, zařazených do skupiny "literatura pro děti a mládež" a vydaných mezi lety 2000 - 2005.
Kliknutím na "Rok vyd." si můžete ještě seřadit výsledky vyhledávání dle data vydání.
Pro obecné dohledávání dokumentů  přeložených z polštiny do češtiny můžete použít též Českou národní bibliografii: http://aleph22.nkp.cz/cze/cnb a dále postupovat dle návodu uvedeného v  již zmíněné odpovědi Ptejte se knihovny: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/preklady-z-polstiny, popřípadě vyhledávat prostřednictvím Rozšířeného vyhledávání.  (po kliknutí na "Rozšířené vyhledávání" se Vám  objeví formulář pro položení dotazu se třemi řadami políček pro vyhledávání. V prvním řádku vyberete z nabízených možností "Kód jazyka dokumentu" a vyplníte cze, v druhém řádku vyberete "Kód jazyka originálu" a vyplníte pol a ve třetím poli vyberte "Rok vydání" a do vedlejšího políčka vepíšete datum, který chcete prohledat).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.05.2017 11:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu