Hledám báseň Jevgenije Jevtušenka Afgánský mravenec
Text dotazu
Ve které sbírce najdu báseň Afgánský mravenec od Jevgenije Jevtušenka? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Po zadání potazu do Googlu jsem dostala odkaz na Lidové noviny, ročník 2, číslo 2 z února 1989. Adresu přikládám
http://scriptum.cz/soubory/scriptum/lidove-noviny/lidove-noviny_1989_02_ocr.pdf
Na straně 15 je článek autora s podpisem  -pet- . Článek se jmenuje Afghánské jaro a báseň Afghánský mravenec je uvedena na jeho konci.
V žádné sbírce básní Jevtušenka vydaných v češtině jsem tuto báseň nenašla. Požádala jsem proto o spolupráci kolegyně z Národní knihovny, která má právo povinného výtisku, takže má ve svých fondech kompletní českou produkci.
Ani kolegyně nenašly báseň v žádné české sbírce básní, ale našly na ni pouze tento odkaz na časopis Kmen:
JEVTUŠENKO, Jevgenij : Afghánský mravenec. [Báseň.] Přel. Milan Dvořák. Kmen, 1989, č. 19, s. 9. 1 obr.
(Zdroj: Bibliografický katalog ČSSR. Články v českých časopisech...1991, Číslo 5, str. 126.  )
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
13.11.2017 08:00
Vladimír píše:
Středa 12.02.2020 17:51
Domnívám se, že tato báseň vyšla u nás v roce 1987 či 1988 v tehdy vydávaném časopise Sputnik, časopis vydávala v češtině nějaká tehdy sovětská organizace. Pamatuji si závěr: "cos nám chtěl přinést za spásu, že země, kde ve frontách snížen o masu..." Také tam vyšla jeho jiná báseň "Teta Paša", jak ruská turistika byla v Tuzexu: "rubl je z ní cítit na hony, komunismus, ten je jenom za bony". Je to už dávno, nemusím si to pamatovat přesně.
Vladimír Charvát píše:
Pátek 09.12.2022 10:48
Udajne text (nerucim, je to proste z interetu)
Jevgenij Jevtušenko
Afghánský mravenec (1983)
Na afghánské zemi leží ruský mládenec,
po tváři mu musulmanský leze mravenec.
Po té tváři neholené, po nehybné lebce,
a mravenec mohamedán tichounce mu šepce:
"Ani nevíš , kde jsi zhynul střelou do šíje,
možná že jsi jenom tušil blízkost Persie.
Pročpak jsi ty s puškou v ruce přes hory k nám přišel?
Abys prvně slovo "islám" až tady uslyše l?
Sám ubohý, chudý, bosý, proč jsi přišel k nám,
ve vlastní když stojíš zemi frontu na salám?
Pohřbili jste málo mrtvých ve své zemi snad?
Proč k dvaceti miliónům další nepřidat?
"Na afghánské zemi leží ruský mládenec,
po tváři mu musulmanský leze mravenec.
Jak ho vzkřísit, aby ožil, aby mohl vstát,
pravoslavných mravenečků zeptal by se rád.
Málo jich však věru zbylo k pos lechu těch slov,
na severu v rodné zemi sirotků a vdov.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu