hledám autora úryvku básně, respektive báseň celou
Text dotazu
Dobrý den,
prosím mohli byste mi pomoci nalézt autora básně, případně báseň celou, z níž je následující úryvek?
"Což beze stop se vzdálím světu,
jako když uschne stéblo trávy,
nic z mého jména nezbyde tu,
nic nezbyde tu z mojí slávy..."
Možná nejsou verše úplně přesné, např. místo "nezbyde" je "nezbude".
Tento úryvek vím, že jsem četla již v dětství (přelom 80.a 90.). Nyní mi ho recitovala velmi nemocná maminka. Také nevěděla, jak to bylo dál.
Předem děkuji za pomoc, moc to pro mne znamená.
Odpověď
Dobrý den,
tuto báseň se nám, bohužel, nepodařilo dohledat.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.03.2022 12:34
Jan Pešula píše:
Úterý 08.03.2022 10:05
Autorem je pravděpodobně Tecayehuatzin de Huexotzinco, aztécký vládce a básník činný na území současného Mexika na přelomu 15. a 16. století. V české literatuře se tento úryvek občas využívá jako motto, např.
STINGL, Miloslav. Za poklady mayských měst. Vydání I. Praha: Svoboda, 1969. 209 stran, 64 nečíslovaných stran obrazových příloh., strana 2, https://ndk.cz/[…]/uuid:b0263ac0-b3b7-11e4-9a04-5ef3fc9bb22f
HOLUB, Zbyněk Gilgalad. Xibalba. Brno: Zoner Press, 2009. s. 23. ISBN 978-80-7413-056-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:3f727c58-2a6e-43b8-85dc-9cec46b01910
Něco víc o autorovi a básni byste se možná dověděla z literárněvědecké studie
FISCHEROVÁ, Sylva a STARÝ, Jiří. Původ poezie: proměny poetické inspirace v evropských a mimoevropských kulturách. Praha: Argo, 2006. s. 262. ISBN 80-7203-852-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:a15323e0-916e-11e7-a9a4-005056827e51
Díla stále podléhají autorskému právu, takže první odkaz si z domova otevřete jen pokud máte průkaz do některé z větších knihoven (např. NK ČR), další dva pak jen přímo z knihovny ve studovně.
O autorovi (pokud je autorství v knize M. Stingla správně) se dovíte trochu víc na https://es.wikipedia.org/wiki/Tecayehuatzin_de_Huexotzinco . Na internetu se dají najít další básně z Huexotzinca v různých překladech, i když přímo na tuto jsem (při krátkém hledání) nenarazil.
Díky Národní knihovně a MZK Brno za rozsáhlou digitalizaci fondů - bez nich by tato odpověď nevznikla. Hodně štěstí.
Jan Pešula píše:
Úterý 08.03.2022 10:25
Ještě doplnění - autorem asi není přímo Tecayehuatzin, ale jeden z jeho současníků - básníků a myslitelů, které roku 1490 pozval na filosofické debaty. Výsledkem byla sbírka "Dialog poezie - Květ a píseň". Miroslav Stingl uvádí jako zdroj "Písně z Huexotzinca", což bude nejspíš toto dílo. V každém případě by se mělo jednat o aztéckou báseň z konce 15. století.
Tadeáš Jerečić píše:
Úterý 11.04.2023 17:47
Dobrý den! Snažím se dohledat autora básně:
Zadívala se na svůj portrét
zrcadlící se ve sklenici
Otrava
řekla
Hodinu poté
konstantoval lékař
Otrava
Alkoholem
Děkuji za případnou pomoc!
PSK - admin píše:
Středa 12.04.2023 10:09
Dobrý den,
zřejmě půjde o text Karla Kryla, jelikož jsme ho díky fulltextovému prohledávání Národní digitální knihovny (https://ndk.cz) nalezli v následujícím díle:
KRYL, Karel. Kníška Karla Kryla. Praha: Mladá fronta, 1990, s. 52. ISBN 80-204-0206-3.
Linda Doubravová píše:
Pátek 14.06.2024 10:43
Dobrý den,
Autorem je Karel Kryl a nic víc už textu nepatří (proč taky 🙂)
Jakub píše:
Sobota 22.06.2024 14:08
jak se jmenuje tá básnička co je v poeziomatu v brně: od Dominika Bárta
PSK - admin píše:
Úterý 25.06.2024 16:13
Dobrý den,
přes veškerou snahu se nám informaci o tom, kterou báseň Dominika Bárta je možné v současné době pustit z poeziomatu v Brně v Otevřené zahradě (texty jsou pravidelně obměňovány). Neuvádí to na svém instagramovém profilu ani sám Dominik Bárt (https://www.instagram.com/dominik.bart/p/Cya2hxirUej/).
Můžete se zkusit obrátit na Ondřeje Kobzu (https://poesiomat.cz/kontakt), iniciátora celého projektu, nebo některou z brněnských knihoven: Moravskou zemskou knihovnu (https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/novy-dotaz) nebo Knihovnu Jiřího Mahena (https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/knihovna-jiriho-mahena-v-brne).
Lujza píše:
Neděle 25.08.2024 23:22
Dobrý večer, vedeli by ste mi pomôcť aj so slovenskými autormi?
V puberte som sa do tejto básne zamilovala a už 1-2 roky sa snažím spomenúť na autora. Názov básne sa volal "Mŕtvej " a verše, čo si pamätám boli :
Tak dávno, dávno dotlelo to leto,
nieco -nieco..................ten obzor belasý,
len nedávno som zvedel,že ťa nie to,
že vyše roka, mrtvá si.
A v nás sa vtedy čosi prebúdzalo,
no málo bolo slov aj bozkov málo,
nieco nieco ...trpký smäd,
ach načo som len zvedel, že ťa niet.
Záver : I ľútosť,že sme dlho mlkvo stáli, že sme si čosi nedopovedali.
PSK - admin píše:
Pondělí 26.08.2024 12:27
Dobrý den,
báseň jsme hledali fulltextovým prohledáváním slovenské digitální knihovny a digitálního archivu DIKDA: https://dikda.snk.sk/ . Autor básně je Vojtech Mihálik. Pro zobrazení celého textu básně v digitální knihovně musíte být registrovanou uživatelkou a přihlásit se. Báseň se jinak nachází například v níže uvedených sbírkách, které naleznete ve slovenských i českých knihovnách.
MIHÁLIK, Vojtech a Milan HAMADA. Básnické dielo. Bratislava: Kalligram, 2010. ISBN 9788081013737.
MIHÁLIK, Vojtech. Archimedove kruhy. Bratislava: Slovenský spisovateľ, 1960.
MIHÁLIK, Vojtech, Vincent HLOŽNÍK a Ján ŠAMLA. Láska elegická: (výber z intímnej lyriky). Bratislava: Smena, 1969.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu