hledám anglický film 13
Text dotazu
Zdravím, hledám anglický film 13. Není jisté že se v originále jmenuje stejně. V české televizi na konci 70 let byl uváděn s názvem 13. Někdy kolem roku 82, měl jít ve filmovém klubu ale už se vysílání nekonalo - skončil na indexu. Obsah filmu byl : Na předměstí anglického města 70 let se snaží postarat holka asi 17 letá o dvanáct svých sourozenců.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že by se mohlo jednat o britské drama z roku 1973 s názvem 14 (v originále The 14, The Fourteen; ve Spojených státech byl film uváděn pod názvem The Wild Little Bunch). Film měl premiéru 16.8.1974 v anglickém znění s titulky.
Anglický barevný film 14, druhý celovečerní hraný film známého herce Davida Hemmingse, vznikl podle skutečné události, která před několika lety vzrušila takřka celou Anglii. V lednu 1970 se v denním tisku objevila obsáhlá zpráva o strastiplném životě třinácti sourozenců, z nichž nejstaršímu bylo sotva osmnáct let, kteří se po matčině smrti tak dlouho a silně vzpírali veškerým snahám sociálních úřadů a řádům ústavních institucí, do nichž byli rozmístěni, až nakonec dosáhli splnění svého velkého přání: žít společně jako jedna rodina. Na XXIII. MFF v Berlíně 1973 film získal Stříbrného medvěda.
Podrobné informace k filmu obsahuje příspěvek Vladimíra Mlčouška ve Filmovém přehledu č. 27 (19.7.) z roku 1974, strany 3-4. Filmový přehled máme v Národní knihovně ČR dostupný také v digitalizované podobě (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5254113), ale vzhledem k autorskoprávní ochraně jsou plné texty dostupné pouze z počítačů NK ČR. Obdobným způsobem zpřístupňuje Filmový přehled také například Knihovna Národního filmového archivu (http://library.nfa.cz/search/i.jsp?pid=uuid:ae74ea87-435d-11dd-b505-00145e5790ea&q), zde si můžete volně prohlédnout alespoň miniatury stránek.
Pokud byste měl o zmíněný článek zájem a nemáte možnost Národní knihovnu navštívit, z digitální knihovny Kramerius běžně zhotovujeme také papírové kopie na objednávku, stačí vyplnit objednávkový formulář - https://www.nkp.cz/sluzby/formulare/kramerius-objednavka.
V online katalogu Knihovny Národního filmového archivu jsme ještě nalezli informace o sbírce separátů (soubor výstřižků z tisku) k tomuto filmu (https://arl.nfa.cz/arl-nfa/cs/detail-nfa_un_cat-092329-14/), který je možné studovat prezenčně přímo v Knihovně NFA. Pro získání dalších informací by mohl posloužit také rozsáhlý klasický lístkový dokumentografický fond (1943-1992) Knihovny NFA - http://nfa.cz/cz/knihovna/sluzby/.
Použité zdroje
https://www.csfd.cz/film/116554-14/komentare/
* https://en.wikipedia.org/wiki/The_14
* https://www.imdb.com/title/tt0070921/
* https://letterboxd.com/film/the-14/
* https://www.filmaffinity.com/en/film758582.html
* https://kultguyskeep.wordpress.com/[…]/
* http://randomramblingsthoug[…]om/2015/07/the-14-1973.html
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2019 11:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu