Hlasitost zvonu
Text dotazu
Dobrý den,
jaké hlasitosti zpravidla dosahuje zvonění kostelních zvonů?
Má na hlasitost vliv tón, na který je zvon naladěn (vyšší u velkých hlubších atp.)?
Odpověď
Dobrý den,
v první řadě je potřeba si uvědomit, že zvuk je vlastně šíření vln v různých prostředích a vzniká několika způsoby (úderem, drnkáním, smykem, prudkým pohybem apod.) Vnímání zvuku člověkem je záležitost velmi subjektivní, ať už jde o výšku tónu nebo o hlasitost. Zatímco frekvence (výška tónu) je poměrně dobře měřitelná, o dost složitější je to s měřením hlasitosti.
Výška tónu představuje frekvenci kmitání/vlnění v časovém úseku. Energie tohoto kmitání ovlivňuje spolu s tlakem vzduchu i intenzitu zvuku, která je dnes chápána jako fyzikální veličina jež vyjadřuje hlasitost zvuku. Intenzita je definována poměrem výkonu vlnění a plochy, kterou vlnění prochází. Její jednotkou je 1 bel, v praxi se však používají nižší jednotky - decibely. Při měření intenzity zvuku (hluku) se pracuje s tzv. váhovými křivkami (mezinárodně se jedná o smluvní veličiny nazvané prostě A, B, C, D). S jejich pomocí jsou pak definované technické normy a hygienické předpisy.
Dá se říct, že výška ladění sice ovlivňuje intenzitu zvuku, ale není to samotný faktor, zejména pokud si uvědomíme výše zmíněnou subjektivitu vnímání hlasitosti.
Co se týká zvonů, jejich konstrukce i ladění,  je to opravdu složitý proces. Zahrnuje jak technologie výroby zvonoviny, jejího odlévání, tak i  jejich ukotvení a ladění. Co se týče intenzity zvuku, uvádí se, že Zikmund - největší zvon ve svatovítské katedrále - má 1 m od úderu hladinu hlasitosti 120 decibelů. Podle tabulek je práh nepříjemnosti zvuku okolo 102 decibelů, hodnota 120 decibelů odpovídá výstřelu z děla nebo startujícímu letadlu.
Pro bližší informace, konkrétní vzorce doporučujeme zejména tyto zdroje:
Encyklopedie fyziky
http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/208-zakladni-definice
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zvon_Zikmund
https://poradme.se/index.php?title=Hlukov%C3%A1_z%C3%A1t%C4%9B%C5%BE
STROUHAL, Čeněk. Akustika. Praha: Jednota čes. mathematiků, 1902, s. 322. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:592e2dc0-40be-11e4-b6b9-001018b5eb5c
JANDOVÁ, Marie: Zvon jako hudební nástroj. Brno, 2009. Masarykova univerzita. Diplomová práce.
KYBALOVÁ, Ludmila, Radek LUNGA a Petr VÁCHA. Pražské zvony. V Praze: Rybka, 2005, s. [1a]. ISBN 80-86182-95-9. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:bbcd5cd0-246e-11e7-9ceb-005056825209
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.09.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu