Hladový vrch
Text dotazu
Dobrý den,
proč se v Mníšku pod Brdy říká návrší Hladový vrch? A proč se tamní ulice jmenuje U červeného kříže?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přesnou informaci, proč se návrší v Mníšku pod Brdy říká 'Hladový vrch', jsme nenašli. Místní názvy ale často vznikaly např. podle tvaru terénu, flory, fauny apod., viz níže:
4.2 Země 4.2.1 Terénní formy (viz 3.1) 4.2.2 Motivem pro vznik oronyma se stala i půda (4.2.2), její kvalita (4.2.2.1), složení (4.2.2.2), teplota (4.2.2.3), vlhkost (4.2.2.4). Svůj odraz v oronymii nalezla také neobdělaná půda (4.2.2.5) a způsob získávání půdy (4.2.2.6): 4.2.2.1 - Bídnice, Bída, Macecha, Hladový vrch, Chudý vrch;...
Zdroj: OLIVOVÁ-NEZBEDOVÁ, Libuše. Pomístní jména v Čechách: o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. Praha: Academia, 1995. s. 274. ISBN 80-200-0554-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d9f9d4b0-4b6f-11e5-a525-5ef3fc9ae867
K ulici U červeného kříže jsme našli informace, které jsou zpracovány na stránkách Mníšeckého místopisu:
"...narazíte přibližně po dvou kilometrech putování na dřevěný červený kříž umístěný po pravé straně cesty. Tento kříž zde byl vztyčen v létě roku 2012 za spolupráce Václava Kadlece, Josefa Slepičky a Antonína Landy na místě původního dřevěného kříže."
"Původní dřevěný kříž stával uprostřed malé zahrádky obehnané dřevěným plůtkem, jak si ještě vzpomínají někteří mníšečtí a lhotečtí pamětníci. Je také zmíněn v knize Jana Šťastného Městečko pod Skalkou a podle povídky spisovatele F. X. Svobody se k němu váže tento příběh: „Do krásné lesníkovy dcery se zamiloval myslivecký mládenec a když poznal, že jeho láska není opětována, rozhodl se zmocnit dívky násilím. Jednoho dne k večeru na místě, kde kříž stojí, ji přepadl a zneuctil. Mladá dívka se z toho pomátla na rozumu a brzy zemřela. Mládenec po činu uprchl daleko do světa. Jako stařec, hnán zlým svědomím, vrátil se na místo svého zločinu a zde se oběsil“.
https://www.zpravyzmnisku.cz/historie/cerveny-kriz-na-skalce-mnisecky-mistopis/
Doporučujeme také knihu, viz níže:
"...V pískovnách u Klínce a Sloupu můžete dosud zřetelně vidět vrstvy písků, štěrků a jílů, plné krásně oblažených valounů bílého i krvavě červeného křemene, černého buližníku, šedozelených břidlic a dokonce tu můžete najít kousky zkamenělého dřeva a zuhelnatělé otisky listů. Přes všechny zmíněné proměny lze říci, že Brdy (Hřebeny) jsou jedním z nejstarších evropských pohoří, které zaujalo své místo již v době, kdy ještě po Alpách nebylo ani památky!... Zlomová místa bývala proto využívána к budování svatyň, neboť se věřilo, že se tam koncentrují božské síly; právě tak se vědělo, že ve zlomových oblastech se nacházejí ložiska vzácných kovů...
Zdroj: DVOŘÁK, Otomar a HOLEČKOVÁ, Marie. Poklady pod skálou poutníků: za tajemstvím Mníšku pod Brdy. Beroun: MH, 2006. s. 13. ISBN 80-86720-29-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9e06c7e0-d326-11e4-ae4e-5ef3fc9ae867
Pro zajímavost:
Ulice U červeného kříže je také u obce Smiřice, viz níže. Tam je pojmenována podle barvy natřeného kříže.
Smiřice (Hradec Králové) Na bývalém popravišti u Holohlav postaven velký kříž a natřen červenou barvou. Toto místo tak získalo název U červeného kříže.
Zdroj: FRANCEK, Jindřich a ŠIMEK, Tomáš. Hrdelní soudnictví českých zemí: soupis pramenů a literatury. Zámrsk: Pardubice: Státní oblastní archiv, 1995. s. 42. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:67ae4ed0-3015-11e3-bd38-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Kladno
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.03.2022 08:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu