Hitler v Olomouci?
Text dotazu
Vážení přátelé,
někdy mi nějaký olomoucký pamětník řekl, že Adolf Hitler pobýval v Olomouci na adrese Třída 1.Máje, u zastávky U Dómu (v prvním patře, rohový dům s Wurmovou ulicí, dnes malovaná fasáda), když se tu učil na čalouníka. Zajímalo by mě, jestli je to pravda (ta adresa a to učení), nikde to nenacházím v literatuře a ráda bych tu informaci ověřila, abych ji mohla použít ve výuce.
Předem děkuji a přeju pěkný den
Odpověď
Tuto informaci lze zařadit spíše do kategorie takzvaných „urban legends“, nebo také městských pověstí. O jakémkoliv pobytu Adolfa Hitlera v Olomouci, krom jeho průjezdu městem v pátek 17. 3. 1939, neexistují žádné relevantní prameny. Je také přitom důležité poznamenat, že Adolf Hitler se nikdy na čalouníka neučil.
Po vystudování tzv. reálky (Realschule, druh střední školy) se v roce 1907 přestěhoval do Vídně, kde několik let usiloval o přijetí na výtvarnou akademii a živil se nádenickou prací (o tom, že by se živil jako malíř pokojů, však také neexistují žádné důkazy, jediné zdroje mluví o výpomoci na stavbách) a prodejem svých akvarelů. V roce 1914 vstoupil jako dobrovolník do německé armády, ve které setrval i po válce a to až do roku 1920, kdy začal na plný úvazek pracovat pro NSDAP.
Jeho život je přitom velmi dobře zmapován a dobrým zdrojem pro jeho studium je například publikace „Hauner, Milan a Čvančara, Jaroslav, ed. Hitler den po dni: úplný životopis slovem a obrazem. Vydání první. Praha: Toužimský & Moravec, 2017. 525 stran, 200 stran obrazových příloh. Pohled do historie; 5.ISBN 978-80-7264-181-9.“
Čalouníkem se měl stát jeho přítel August Kubizek, Němec s českými a sudetskými kořeny, který tak měl převzít živnost po otci. Jeho zápal pro hudbu jej však nakonec dovedl na Vídeňskou konzervatoř. Ani o jeho pobytu v Olomouci však neexistují žádné důkazy.
On sám ve své knize (Kubizek, August. Adolf Hitler, můj přítel z mládí. [Turnov]: Tygros, 2012. 285 s., [8] s. obr. příl.ISBN 978-80-260-1879-7) píše, že po tom, co se vyučil u svého otce, odmítnul stát se tovaryšem někde jinde a v domovské dílně zůstal až do odchodu na studia do Vídně.
Použité zdroje
HAUNER, Milan a ČVANČARA, Jaroslav, ed. Hitler den po dni: úplný životopis slovem a obrazem. Vydání první. Praha: Toužimský & Moravec, 2017. 525 stran, 200 stran obrazových příloh. Pohled do historie; 5. ISBN 978-80-7264-181-9.
KUBIZEK, August. Adolf Hitler, můj přítel z mládí. [Turnov]: Tygros, 2012. 285 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-260-1879-7.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
07.09.2020 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu