Hitler psychická nemoc.
Text dotazu
Trpěl Adolf Hitler nějákou psychickou nemocí?
Odpověď
Dobrý den,
tato otázka patrně nebyla dosud s jistotou zodpovězena. Od konce světové války se několik odborníků pokusilo tuto otázku zodpovědět. Nemohli ale „testovat“ přímo Adolfa Hitlera, proto se pouze domnívají, že Hitler mohl mít nějakou nemoc. Vycházeli přitom z informací, které získali v rozhovorech s Hitlerovými kolegy a dalších dobových dokumentů.
V roce 2007 odborníci z psychologického ústavu na Universitě v Coloradu publikovali článek z výzkumu, ve kterém se tuto otázku pokusili zodpovědět. Podle nich mohl Adolf Hitler mít paranoidní schizofrenii a narcistickou poruchu osobnosti.
V roce 2011 vyšel v časopise Psychology & Society  jiný článek zabývající se touto tematikou. Jedná se o psychologicko-historickou studii, která také vede k závěru, že Hitler trpěl širokou škálou hluboce destruktivních psychologických onemocnění.
Použité zdroje
HYLAND, PHILIP, DANIEL BODUSZEK a KRZYSZTOF KIELKIEWICZ. A Psycho-Historical Analysis of Adolf Hitler: The Role of Personality,Psychopathology,and Development. Psychology & Society [online]. 2011, 4(2): 58-63 [cit. 2015-05-18]. ISSN 2041-5893. Dostupné z: http://www.psychologyandsociety.org/[…]/Hyland_et_al.pdf
L. COOLIDGE, Frederick, Felicia L. DAVIS a Daniel L. SEGAL. Individual Differences Research. <i>Individual differences research: IDR</i> [online]. Woodburn, OR: Individual Differences Research Group, 2007, <b>5</b>(1) [cit. 2015-05-18]. ISSN 1541-745x. Dostupné z: http://www.uccs.edu/Documen[…]-%20Final%20Copy%202007.pdf
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
15.05.2015 16:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu