historie univerzit
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji literaturu zabývající se historií univerzit, jejich stavebním vývojem, vývojem kompozičních principů, fungováním a souvislostí s kláštery. Vše s souvislosti s architektonickou typologií univerzit.
Odpověď
Dobrý den, v České republice je dostupná kniha:
* RUECKBROD, Konrad. Universität und Kollegium, Baugeschichte und Bautyp. Darmstadt : Wissenschaftl. Buchgesellschaft, 1977. ISBN 3-534-07634-6. (Ve fondu Národní knihovny ČR a AV ČR - Historický ústav Praha).
Obecné informace o vzniku a fungování univerzit ve středověku přináší kapitola  "Středověké školství a knihovny" v knize: * SPUNAR, Pavel. Kultura středověku. 2., pozm. a dopl. vyd. Praha : Academia, 1995.
Historický vývoj evropských univerzit přibližují knihy:
* Universities in the Middle Ages. A History of the University in Europe ; Vol. 1.  ambridge : Cambridge University Press, 1992. ISBN 0-521-36105-2.
* A history of the university in Europe. Volume 2, Universities in early modern Europe (1500-1800). 1st pub. Cambridge : Cambridge University Press, c1996. ISBN   0-521-36106-0.
* A history of the university in Europe. Vol.3, Universities in the nineteenth and early twentieth centuries. 1st pub. Cambridge : Cambridge University Press, 2004. ISBN 0-521-36107-9.
* Geschichte der Universität in Europa. Bd. l., Mittelalter. München : C.H. Beck, 1993.
* RUETHING, Heinrich. Die mittelalterliche Universität. Göttingen :
Vandenhoeck und Ruprecht, 1973. ISBN 3-525-35664-1.
* RUDY, Willis. The Universities of Europe : 1100-1914 : A History. Rutheford : Fairleigh Dickinson Univ. Pr., 1984.
* Stätten des Geistes : große Universitäten Europas von der Antike bis zur Gegenwart. Köln : Böhlau, 1999. ISBN 3-412-01899-6.
* Universitäten im östlichen Mitteleuropa : zwischen Kirche, Staat und Nation : sozialgeschichtliche und politische Entwicklungen. München : Oldenbourg, 2008. ISBN 978-3-486-58494-3.
(Náhled dostupný na Google-books:
http://books.google.com/books?id=0j-5vZlL2_AC&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_v2_summary_r&cad=0#v=onepage&q=&f=false )
Dějiny naší největší a nejstarší univerzity nabízejí publikace:
* Dějiny Univerzity Karlovy. I, 1347/48-1622. 1.vyd. Praha : Karolinum, 1995. ISBN 80-7066-968-3.
* Dějiny Univerzity Karlovy. II, 1622-1802. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1995. ISBN 80-7184-050-5.
* Dějiny Univerzity Karlovy. III, 1802-1918. 1.vyd. Praha : Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-320-2.
* Dějiny Univerzity Karlovy. [IV, 1918-1990]. 1.vyd. Praha : Karolinum, c1998. ISBN 80-7184-539-6.
Další české i zahraniční publikace můžete dohledat v katalozích:
* Online katalog Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc
* Katalogy Národní technické knihovny: http://www.techlib.cz/cs/
* Jednotná informační brána: http://www.jib.cz/
* KVK: http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/hylib/en/kvk.html
* OCLC FirstSearch - WorldCat (licencovaná online databáze - dostupná např. v NK ČR)
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.10.2009 13:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu