Historie účetnictví
Text dotazu
Dobrý den,
chystám se zpracovávat diplomovou práci na téma historického vývoje
finančního účetnictví. Velice obtížně se hledá literatura k tomuto tématu.
Připadá mi to prakticky nemožné, proto bych Vám byl vďěčný, pokud by bylo
možno se zeptat na radu. Uvítám co nejšírší množství publikací, ale pomůže
prakticky cokoliv. Vlastně ani nevím, zda tuto službu(odpověď na tento
vzkaz) poskytujete zdarma. Pakliže ano, tak je to chvályhodné a já mnohokrát
děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
doporučujeme nejprve věc konzultovat s vedoucím práce, který by vám měl poradit, kde hledat. dále v rámci této služby můžete svůj dotaz adresovat knihovnám ekonomických škol, které by mohly mít přístup k lepším zdrojům i větší přehled o této oblasti (knihovna VŠE, Vysoká škola finanční a správní - volíte ve formuláři dotazu, u kategorie Ekonomické vědy).
Pro základné přehled doporučujeme obecnější odborné práce tituly o účetnictví, které by měly uvádět soupis literatury. V českých pramenech jsme nenašli žádnou českou práci věnovanou obecně dějinám finančního účetnictví.
Pokud byste klíčová slova pro hledání v databázích formuloval obecněji, anebo naopak hledal literaturu k nějaké speciální otázce (např. podle jména nějakého ekonoma), můžete využít pro české texty tyto zdroje:
NKC - české knihy, plus zahraniční knihy ve fondu NK ČR (doporučujeme projít podobně katalogy ekonomických škol), ČNB - knihy v češtině, ANL - články v českých časopisech.
Všechny tyto databáze jsou dostupné na adrese: http://sigma.nkp.cz/F/.
Patrně by bylo dobré hledat literaturu v angličtině (alespoň). Pak je k dispozici řada dalších zdrojů.
Národní knihovna nabízí svým čtenářům některé on-line licencované databáze.
Jste-li čtenářem NK, můžete využít vzdálený přístup k plným textům (info zde:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104). Zde je možné hledat např. v databázi Ebsco (dílčí báze Business Source Complete). Narazili jsme tu na následující dva časopisy, které se nám zdají vhodné. (Buď můžete procházet jednotlivá čísla podle obsahu, nebo můžete v databázi vyhledávat).
Title: Accounting, Business & Financial History, ISSN: 0958-5206
Title: Accounting Historians Journal, ISSN: 0148-4184
Nakonec uvádíme několik odkazů na zdroje na internetu a dvě knihy, které jsme zjistili v databázích zahraničních knihoven (knihy patrně nejsou k dispozici v ČR, knihovna vaší školy by vám měla poradit s výpůjčkou ze zahraničí).
http://en.wikipedia.org/wiki/Accountancy
http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_accountancy
(obecná hesla ve Wikipedii, můžete v nich najít alespoň základní termíny v angličtině, plus nějaké odkazy)
portál, na kterém lze vyhledávat další literaturu:
http://www.questia.com/library/economics-and-business/history-of-accounting.jsp
A history of financial accounting / J R Edwards 1989
English Book 326 p. ; 23 cm.  London ; New York : Routledge, ; ISBN: 0415004322 9780415004329
Accounting history from the Renaissance to the present :  a remembrance of Luca Pacioli / A Lee; Ashton C Bishop; R H Parker. 1996. English Book xxiv, 290 p. : ill. ; 24 cm. New York : Garland Pub., ; ISBN: 0815322712 (alk. paper) 9780815322719 (alk.paper)
Contents: Pacioli's legacy / Richard H. Macve -- Financial accounting. practice 1600-1970: continuity and change / John Richard Edwards -- Recent history of financial reporting in the UK and US / Donna L. Street -- History of management accounting through the 1960s / Richard K. Fleischman -- Impact of advancements in manufacturing and information technology on management accounting systems -- Thomas Tyson -- History of the professionalisation of accountancy in the UK and the US / Thomas A. Lee -- Information technology and the accountancy profession / Fenton F. Robb.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.03.2009 10:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu