Historie tanga
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vědět nějakou literaturu, kde se dozvím více o vzniku argentinského tanga. Může být i v angličtine. Děkuji
Odpověď
Dobrý den ,
o historii tanga byste se mohla dočíst v níže uvedených publikacích - knihách i článkách. Knih přímo o tangu mnoho není, ale snad byste mohla najít nějaké informace i v knihách obecně o vývoji a historii tance.
Uvedené knihy dohledáte v Souborném katalogu ČR, který je volně dostupný na  adrese http://aleph.nkp.cz/F (báze SKC).
* GONZALEZ, Mike a YANES, Marianella. Tango: sex and rhythm of the city. 1st pub. London: Reaktion Books, 2013. 216 s. ISBN 978-1-78023-107-5.
* ARANÍBAR, Eduardo. Tango. Königswinter: Heel, 2008. 179 s. ISBN 978-3-86852-000-2.
Pozn.: v němčině
* CHASTEEN, John Charles. National rhythms, African roots: the deep history of Latin American popular dance. 1st ed. Albuquerque: University of New Mexico Press, 2004. xi, 257 s. Diálogos. ISBN 0-8263-2940-3.
Knihy o tanci obecně:
* BALES, Melanie, ed. a ELIOT, Karen, ed. Dance on its own terms: histories and methodologies. New York: Oxford University Press, C2013. vi, 448 s. ISBN 978-0-19-993998-5
* MALNIG, Julie, ed. Ballroom, boogie, shimmy sham, shake: a social and popular dance reader. Urbana, Ill.: University of Illinois Press, C2009. xii, 377 s. ISBN 978-0-252-07565-0.
* BUCKLAND, Theresa, ed. Dancing from past to present: nation, culture, identities. Madison, Wis.: University of Wisconsin Press, C2006. xii, 245 s. Studies in dance history. ISBN 0-299-21854-6.
* DILS, Ann, ed. a ALBRIGHT, Ann Cooper, ed. Moving history - dancing cultures: a dance history reader. Middletown, Conn.: Wesleyan University Press, C2001. xviii, 492 s. ISBN 978-0-8195-6413-9.
* URLIN, Ethel L. Dancing: ancient and modern. London: Simpkin, Marshall, Hamilton, Kent and Co, [19--?]. 195 s.
* ŽITŇANOVÁ, Helena. Dejiny tanca: pre tanečný odbor základných umeleckých škôl. 1. vyd. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1992. 97 s. ISBN 80-08-01491-1.
České články o tangu (dohledáno v bázi ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících, výběrová báze s pokrytím 1991-současnost, http://aleph.nkp.cz/F )
* LOETSCHER, Hugo. Tango. Taneční sezóna, 1997/98, 1-2(5/1), s. 14-15. ISSN 1212-0839.
* KOUŘIL, Vladimír. Surovosti a vášně nesmrtelného tance. Uni, 2001, 11(3), s. 14-20.
Články ze zahraničních odborných periodik; lze je dohledat v licencovaných online databázích, které předplácíme pro uživatele NK ČR; tyto články konkrétně v Academic Search Complete, http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju )
* LUKER, MJ. Tango Renovación: On the Uses of Music History in Post-Crisis Argentina. Latin American Music Review. 28, 1, 68-93, 2007. ISSN: 01630350.
* CASTRO, DS. The soul of the people: The tango as a source for Argentine social history. Studies in Latin American Popular Culture. 9, 279, Jan. 1990. ISSN: 07309139.
* HANISCH, R. The Tango. PSA Journal. 76, 12, 22-24, Dec. 2010. ISSN: 00308277.
* FRANKO, M; LEPECKI, A; CLAYTON, M. Primitive Modernities: Tango, Samba, and Nation. Dance Research Journal. 46, 3, 119-121, Dec. 2014. ISSN: 01497677.
* INGALLS, Z. The tango: A scholarly history of a `very passionate dance.'. Chronicle of Higher Education. B8, Apr. 18, 1997.
* A sense of where you were. Economist. 361, 8253, 37-38, Dec. 22, 2001. ISSN: 00130613.
Další zajímavá kniha by mohla být:
* Tango : the art history of love/Thompson, Robert Farris. - 1st Vintage Books ed.. - New York, NY : Vintage Books, 2006/
Titul se nám však nepodařilo v žádné české knihovně dohledat; v případě zájmu můžete využít mezinárodní výpůjční službu.
O historii tanga se můžete dočíst také na internetu, i když zde je potřeba dávat pozor na důvěryhodnost zdrojů:
* http://www.tance.cz/clanek.php?num=97
* http://www.verytangostore.com/tango-history.html
* http://www.history-of-tango.com/
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.04.2016 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu