Historie šicích strojů
Text dotazu
Dobrý den,
nedaří se mi dohledat odbornou literaturu na téma historie šicích strojů.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ruční šití k výrobě oděvů se používalo už ve 4. století před naším letopočtem...
Čerpáno z: https://dvojka.rozhlas.cz/sici-stroj-velky-vynalez-lidstva-7529431
Zmínky k historii šicích strojů jsme našli v několika publikacích, z nich na ukázku uvádíme:
Šicí stroj prošel dlouhým vývojem, než dosáhl dnešní poměrné dokonalosti. Nejstarším písemným dokladem o šicím stroji je patentní spis vystavený roku 1755 na jméno Charles Weisenthal.
I v dalších letech se pokusilo nahradit ruční šití strojním mnoho vynálezců v různých státech.
Byli to Saint (1790), Krems (1810), Thimonnier (1829), Madersperger (1839) a jiní.
Konstrukce jejich šicích strojů byla však nedokonalá a stroje nenašly širšího použití.
V té době se všichni vynálezci snažili vyrobit šicí stroj schopný šít hlavně vojenské uniformy, jejichž potřeba vlivem válečných událostí a revolučních bojů byla v 18. století veliká, a nikdo z nich netušil, jakého uplatnění s rostoucím rozvojem průmyslu dosáhnou šicí stroje i v domácnosti.
Po mnoha neúspěšných pokusech zhotovil teprve v roce 1845 Eliáš Howe člunkový šicí stroj, který měl výkon 300 stehů za minutu a byl způsobilý pro sériovou výrobu.
Jeho stroj ještě zdokonalil a vyráběl J. M. Singer, zakladatel první továrny na šicí stroje a dopomohl k tomu, že Singrovy stroje ovládaly po několik desetiletí světový trh.
Do Čech byl dovezen první šicí stroj v roce 1860 pro Vojtu Náprstka. Byl to výrobek firmy Wheeler a Wilson a je uložen v Náprstkově muzeu v Praze.
Továrna na šicí stroje Komárek & Resler, založená v roce 1871 ve Vídni, se přestěhovala roku 1913 do Opavy a vyráběla šicí stroje pro domácnost značky Minerva. Tak vznikla první továrna na šicí stroje u nás.
V pozdějších letech byly založeny další závody na šicí stroje, hlavně Lada v Soběslavi a Minerva v Boskovicích...
Zdroj: VEBR, Jiří a Zdeněk KLOUČEK. Šicí stroje a šití na nich: určeno pracujícím v oboru šicích strojů a oděvního průmyslu. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1960, s. 7-8. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:430aefa0-2196-11e6-8803-005056827e51
Další zdroje:
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002108074&local_base=NKC
Anotace:
Publikace mapuje historii výroby šicích strojů v jižních Čechách, vybudování továren v Soběslavi a Jindřichově Hradci.
Vetýška, Jiří. 90 let značky Lada: o šicích strojích a lidech kolem nich. Vyd. 1. Jindřichův Hradec: Epika, 2010. 221 s. ISBN 978-80-903972-9-3.
V roce 1830 svůj patent, považovaný za první prakticky použitelný model šicího stroje, přihlásil ve Francii tamní krejčí Barthélemy Thimonnier, otevřel si první manufakturu, v níž lidskou sílu dokázaly zcela nahradit jeho stroje.
První patent si nechal v Anglii zapsat konstruktér Charles Frederick Wiesenthal už v roce 1755, tedy v době, kdy na českém trůně seděla ještě Marie Terezie... Zachoval se však jen popis stroje, a není tedy jisté, zda vůbec kdy vznikl...
Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/zajimavosti/vynalez-prumyslove-revoluce-do-kazde-rodiny-kdy-a-jak-vznikl-sici-stroj.A170515_104653_ln-zajimavosti_ape
Nejstarší dochovaný popis systému pro šicí stroje je z poloviny 18. století. Tento šicí stroj vynalezl Němec Wiesenthal. Wiesenthalův šicí stroj byl vybaven jehlou s ouškem uprostřed a bylo s ním možné ušít steh, který připomínal steh stehovací.
Další úspěch na cestě k principu pro šicí stroje zaznamenal opět příslušník německé národnosti. Němec Baltasar Krems z Mayen, který žil v Porýni, sestavil v období kolem roku 1800 vydařený šicí stroj, který šil řetízkový steh. Kremsův šicí stroj vystačil se základním vybavením, které bylo tvořeno pákou řízenou jehelnou tyčí, plynulým podáváním látky a dalšími zařízeními, která představují nedílné části pro šicí stroje dodnes. Baltasar Krems z Mayen svůj šicí stroj používal při šití jakobínských čepic a čepic zipfel...
Zdroj: https://sici-stroj.cz/sici-stroje-historie/
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.10.2023 14:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu