Historie reklamy
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji vědět, kdy se objevila první tíštěná reklama. Některé zdroje uvádějí v Německu, některé modlitební knížku v Anglii. Nemohu se vyznat, co opravdu bylo první.
Také kdy se poprvé objevila reklama v časopisech, ve kterém století. ( od 15. do 18.stol.)
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ve zdrojích dostupných v naší knihovně jsme našli tyto informace:
Za první tištěnou reklamu lze považovat měděnou tiskařskou desku pocházející z období čínské dynastie Song (960-1279), která se používala k tisku plakátů a sloužila jako reklama pro výrobce jehel.
První tištěná reklama ve formě letáčků, jejímž autorem byl William Caxton, se objevila v roce 1472 v Anglii. Propagovala prodej modlitební knížky a byla nalepena na dveřích kostela.
Informace o první reklamě umístněné v časopisech se v námi dostupných zdrojích rozcházejí. Některé zdroje uvádí, že se poprvé objevila ve Francii v roce 1630 v časopise La Gazette de France, do kterého Théophraste Renaudot umístil první reklamní oznámení. Jiný zdroj uvádí, že první reklama v časopise pochází z Anglie z roku 1786, kdy William Tayler začal nabízet služby jako „Agent Zemských tiskáren, knihkupců a pod.“ v časopise Maidstone.
První reklama v novinách byla objevena v roce 1704 ve Spojených státech amerických.
Použité zdroje
-lmr-. Patnáct historických milníků reklamy. MediaGuru [online]. [cit. 2023-03-24]. Dostupné z: https://www.mediaguru.cz/[…]/
Historie a vývoj reklamy. Flowee [online]. 2021 [cit. 2023-03-24]. Dostupné z: https://www.flowee.cz/8602-historie-a-vyvoj-reklamy
KOŠUTOVÁ, Kateřina M. Historie reklamy: Od papyru k on-line marketingu. Epocha. 2018, 14(9), 50-51. ISSN 1214-9519.
KOVÁŘ, Martin. Osudová dvacátá: doba, která řvala, v USA i v Evropě. V Praze: CMI News s.r.o., 2022. S. 152-161. ISBN 978-80-908344-9-1.
PINCAS, Stéphane a LOISEAU, Marc. Dějiny reklamy. V Praze: Slovart, 2009. S. 17-23. ISBN 978-80-7391-266-6.
STEJSKALOVÁ, Helena. 7 milníků v dějinách reklamy: Byly pro církev skvělým tahem i čarodějnické procesy?. History revue. 2018, 11(11), 91-93. ISSN 1803-0440.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
24.03.2023 08:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu